Соренсен: ЕУ ће помоћи БиХ

Шеф Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини Петер Соренсен данас је истакао да ће Европска унија уложити све могуће напоре и у краткорочном и у дугорочном смислу, како би помогла држави да се опорави
од катастрофалних поплава.

Босна и Херцеговина 20.05.2014 | 16:47
Соренсен: ЕУ ће помоћи БиХ

Изразивши саучешће у своје и у име Европске уније свима који су изгубили најдраже у разарајућим поплавама широм региона, Соренсен је поручио да БиХ неће бити препуштена сама себи.

 "Европска унија ће се се потпуно и активно посветити пружању помоћи Босни Херцеговини како би отклонила и краткорочне и дугорочне посљедице. Одмах смо одговорили на захтеве власти Босне и Херцеговине који су пристизали у Центар за хитне интервенције Европске комисије", навео је европски званичник.

Према његовим ријечима, тим Цивилне заштите ЕУ је распоређен у БиХ и ради на израђивању иницијалне процјене. Европска комисија доставља сателитске снимке поплављених подручја надлежним властима и учествује у финансирању доставе помоћи.

"Имам само ријечи хвале за напоре грађана Босне и Херцеговине који су, као што смо видјели последњих неколико дана, показали огроман дух солидарности и спремности да помогну. Такође, поздрављам помоћ коју су послали наши партнери и појединци широм свијета", истакао је Соренсен.

Прецизирао је да је до сада стигла материјална и финансијска помоћ из Аустрије, Белгије, Бугарске, Хрватске, Чешке, Естоније, Француске, Њемачке, Мађарске, Италије, Литваније, Летоније, Луксембурга,
Холандије, Пољске, Румуније, Словеније, Словачке, Шведске и Велике Британије, пренијела је Фена.

Тренутно, службе Европске комисије хитно раде на изради пакета помоћи за БиХ.

"Први корак, наравно, јесте процјена штете. Европска унија ће наставити свој активни ангажман у складу са ситуацијом", поручио је Соренсен.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

КАТАРЗА

20.05.2014 15:25

Помозите тако сто цете отворено реци ко је ЛОПОВ у овој дрзави,а ви за то имате податке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

20.05.2014 16:01

Господине, неће вам никад одговорити јер постављају лопове да би њима могли лако управљати. Кад им засметају онда кажу, смакну га и поставе другог лопова и ... све у круг. ОПАМЕТИМО СЕ!!! Бирајмо народне људе, младе без мрље са великом петљом који воле свој народ и дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брцко

20.05.2014 16:36

Како да нам помогну? Да нам дају паре које им никад не моземо вратити? Само насом имовином!

ОДГОВОРИТЕ