Sorensen: EU će pomoći BiH

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen danas je istakao da će Evropska unija uložiti sve moguće napore i u kratkoročnom i u dugoročnom smislu, kako bi pomogla državi da se oporavi
od katastrofalnih poplava.

Bosna i Hercegovina 20.05.2014 | 16:47
Sorensen: EU će pomoći BiH

Izrazivši saučešće u svoje i u ime Evropske unije svima koji su izgubili najdraže u razarajućim poplavama širom regiona, Sorensen je poručio da BiH neće biti prepuštena sama sebi.

 "Evropska unija će se se potpuno i aktivno posvetiti pružanju pomoći Bosni Hercegovini kako bi otklonila i kratkoročne i dugoročne posljedice. Odmah smo odgovorili na zahteve vlasti Bosne i Hercegovine koji su pristizali u Centar za hitne intervencije Evropske komisije", naveo je evropski zvaničnik.

Prema njegovim riječima, tim Civilne zaštite EU je raspoređen u BiH i radi na izrađivanju inicijalne procjene. Evropska komisija dostavlja satelitske snimke poplavljenih područja nadležnim vlastima i učestvuje u finansiranju dostave pomoći.

"Imam samo riječi hvale za napore građana Bosne i Hercegovine koji su, kao što smo vidjeli poslednjih nekoliko dana, pokazali ogroman duh solidarnosti i spremnosti da pomognu. Takođe, pozdravljam pomoć koju su poslali naši partneri i pojedinci širom svijeta", istakao je Sorensen.

Precizirao je da je do sada stigla materijalna i finansijska pomoć iz Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Litvanije, Letonije, Luksemburga,
Holandije, Poljske, Rumunije, Slovenije, Slovačke, Švedske i Velike Britanije, prenijela je Fena.

Trenutno, službe Evropske komisije hitno rade na izradi paketa pomoći za BiH.

"Prvi korak, naravno, jeste procjena štete. Evropska unija će nastaviti svoj aktivni angažman u skladu sa situacijom", poručio je Sorensen.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

KATARZA

20.05.2014 17:25

Pomozite tako sto cete otvoreno reci ko je LOPOV u ovoj drzavi,a vi za to imate podatke!

ODGOVORITE
Name

nn

20.05.2014 18:01

Gospodine, neće vam nikad odgovoriti jer postavljaju lopove da bi njima mogli lako upravljati. Kad im zasmetaju onda kažu, smaknu ga i postave drugog lopova i ... sve u krug. OPAMETIMO SE!!! Birajmo narodne ljude, mlade bez mrlje sa velikom petljom koji vole svoj narod i drzavu.

ODGOVORITE
Name

Brcko

20.05.2014 18:36

Kako da nam pomognu? Da nam daju pare koje im nikad ne mozemo vratiti? Samo nasom imovinom!

ODGOVORITE