Дан формирања Прве сарајевске бригаде (ВИДЕО)

Поводом обиљежавања Дана формирања прве сарајевске механизоване бригаде Војске Републике Српске данас је откривено спомен обиљежје на раскрсници Враца, у Источном Новом Сарајеву.

Република Српска 20.05.2014 | 20:34
Дан формирања Прве сарајевске бригаде (ВИДЕО)

На том мјесту 19. маја 1992. године командант главног штаба Војске РС генерал Ратко Младић извршио је смотру два батаљона самоорганизованог народа тадашње општине Ново Сарајево, који су ушли у састав прве Сарајевске механизоване бригаде.

Ђорђе Крешталица, ратни војни инвалид из Источног Сарајева, члан је прве сарајевске механизоване бригаде Војске Републике Српске. Настрадао је 1993. године на Златишту, на борбеним линијама.

Напомиње да се са тугом сјећа тих дана и да не смијемо заборавити оне који су се борили за Српску. Оптимизам га није напустио и сматра да је данас ипак боља ситуација око инвалида и породица погинулих бораца.

"Треба да се позабавимо око демобилисаних бораца који не раде, који требају да добију неки посао. Зато апелујемо на општину, скупштину града и на Владу РС да се тим породицама нађе било какав посао, јер онај који у данашњим временима не може да унесе неки новац у своју породицу, врло тешко ће да опстане", сматра Крешталица.

Кроз Прву сарајевску механизовану бригаду Војске Републике Српске прошло је око 15 000 српских бораца. 608 бораца је погинуло, док је 1192 борца рањено.

И послије 20 и кусур година, стамбено питање свих породица погинулих бораца и ратних војних инвалида из Источног Новог Сарајева је рјешено, али и поред тога постоје и нерјешене ствари.

"Нисмо задовољни запошљавањем дјеце породица погинулих и демобилисаних бораца. То је приоритет, али свјесни смо и околности у којима се налази Република Српска и свих ових дешавања који нас прате од рата па до данас, али из године у годину стање је боље", истиче предсједник Предсједништва БО Источно Н. Сарајево Драгиша Тушевљак.

Иако је било планирано да се овај дан обиљежи и културним манифестацијама, због ванредног стања и дана жалости организатори скупа су одлучили да сва планирана средства усмјере ка угроженим подручјима Српске.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар