Dan formiranja Prve sarajevske brigade (VIDEO)

Povodom obilježavanja Dana formiranja prve sarajevske mehanizovane brigade Vojske Republike Srpske danas je otkriveno spomen obilježje na raskrsnici Vraca, u Istočnom Novom Sarajevu.

Republika Srpska 20.05.2014 | 20:34
Dan formiranja Prve sarajevske brigade (VIDEO)

Na tom mjestu 19. maja 1992. godine komandant glavnog štaba Vojske RS general Ratko Mladić izvršio je smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda tadašnje opštine Novo Sarajevo, koji su ušli u sastav prve Sarajevske mehanizovane brigade.

Đorđe Kreštalica, ratni vojni invalid iz Istočnog Sarajeva, član je prve sarajevske mehanizovane brigade Vojske Republike Srpske. Nastradao je 1993. godine na Zlatištu, na borbenim linijama.

Napominje da se sa tugom sjeća tih dana i da ne smijemo zaboraviti one koji su se borili za Srpsku. Optimizam ga nije napustio i smatra da je danas ipak bolja situacija oko invalida i porodica poginulih boraca.

"Treba da se pozabavimo oko demobilisanih boraca koji ne rade, koji trebaju da dobiju neki posao. Zato apelujemo na opštinu, skupštinu grada i na Vladu RS da se tim porodicama nađe bilo kakav posao, jer onaj koji u današnjim vremenima ne može da unese neki novac u svoju porodicu, vrlo teško će da opstane", smatra Kreštalica.

Kroz Prvu sarajevsku mehanizovanu brigadu Vojske Republike Srpske prošlo je oko 15 000 srpskih boraca. 608 boraca je poginulo, dok je 1192 borca ranjeno.

I poslije 20 i kusur godina, stambeno pitanje svih porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida iz Istočnog Novog Sarajeva je rješeno, ali i pored toga postoje i nerješene stvari.

"Nismo zadovoljni zapošljavanjem djece porodica poginulih i demobilisanih boraca. To je prioritet, ali svjesni smo i okolnosti u kojima se nalazi Republika Srpska i svih ovih dešavanja koji nas prate od rata pa do danas, ali iz godine u godinu stanje je bolje", ističe predsjednik Predsjedništva BO Istočno N. Sarajevo Dragiša Tuševljak.

Iako je bilo planirano da se ovaj dan obilježi i kulturnim manifestacijama, zbog vanrednog stanja i dana žalosti organizatori skupa su odlučili da sva planirana sredstva usmjere ka ugroženim područjima Srpske.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar