Вода се повукла, пријете клизишта

Након што се вода у већем дијелу БиХ смирила и повукла у своја корита, главобољу задаје неколико хиљада активних клизишта која гутају стамбене и помоћне објекте широм БиХ.

Босна и Херцеговина 20.05.2014 | 07:21
Вода се повукла, пријете клизишта

Драматични снимци који круже друштвеним мрежама и порталима приказују да у минутама нестаје оно што су људи стварали деценијама и да се више немају гдје вратити.

Хиљаде људи су евакуисане, стотине кућа затрпане, а на неколико хиљада локација земља се помјера и опасно пријети да нанесе штету и већу од поплава које су задесиле та мјеста.

Како кажу стручњаци, након поплава стигла је пратећа невоља, односно талас клизишта, а судећи по извјештајима агенција и разних портала, најгора ситуација је у Тузланском и Зеничко-добојском кантону, гдје су села Шерићи, Колићи, Смајићи, Бистрица, Ораховица и Јастребац одсјечена од свијета. Ни у другим дијеловима БиХ ситуација с помјерањем тла није најбоља.

Стотинак добровољаца јуче је у приградском тузланском насељу Црно Блато под надзором стручњака копало канале покушавајући навести воду из накупљених језераца са такозваних чела клизишта у поток са циљем да се колико-толико исуши тло.

Из овог насеља у оближњу школу евакуисано је становништво из свих 200 кућа, од којих је 15 потпуно срушено, а 10 их је напукло или оштећено, док 12 волонтерских тимова, у којима су врло стручни људи, покушава ставити под контролу процес помјерања земље.

"Више од 1.500 што нових што старих клизишта појавило се у Тузланском кантону, а од тога 600 на подручју Тузле", рекао је Изет Жигић, инжењер геологије, апелујући на своје колеге стручњаке из цијеле БиХ да се укључе и добровољно помогну у борби са клизиштем.

Ситуација није ништа боља ни у Зеничко-добојском кантону, гдје су поједина села готово сравњена са земљом, као што је то случај са Шерићима, код Зенице, гдје је у само неколико минута десетак кућа порушено.

И у општини Лопаре велики број клизишта угрозио је електро и ПТТ инсталације, а како је саопштено из Управе Цивилне заштите РС, више од 100 кућа је угрожено, а око 200 становника евакуисано.

На подручју општине Пале нема нове штете од поплава, али, како каже Драган Елак, руководилац Општинског штаба Цивилне заштите, проблем представљају клизишта, порушени мостови и разровани и пресјечени путеви.

И Зоран Стевановић, начелник општине Зворник, каже да се стање полако нормализује, али да је катастрофално стање у вези с клизиштима.

Велика количина земље Мали Зворник подијелила је на два дијела и у току јучерашњег дана није било могуће ни возилима ни пјешке доћи из једног краја у други.

Наташа Костић, помоћник министра саобраћаја и веза РС, рекла је јуче да је на подручју РС непроходно више магистралних и регионалних путева и да тренутно има више од 90 клизишта, којима су најугроженија подручја Зворника и Бијељине.

Коментари / 0

Оставите коментар