Сава и Врбас опадају, подземне воде плаве

На подручју општине Србац ријека Врбас се полако повлачи у корито, опада и ниво Саве, а невоље мјештанима неколико села и приградских насеља представљају подземне воде, које су потопиле обрадиво земљиште и блокорале већи број домаћинстава.

Република Српска 19.05.2014 | 18:37
Сава и Врбас опадају, подземне воде плаве

Водостај Саве је са 1.010 пао на 984 центиметра, колико је забиљежено данас у 16.00 часова, али и то је за 44 центиметра више од коте када се у Српцу проглашавају ванредне мјере одбране од поплава.

Општина Србац обезбиједила је тону нафте за рад пумпи за извлачење воде из поплављених домаћинстава.

Мјештани Кукуља, Лилића, Пријебљега, Мартинца и Ножичког, након пет дана борбе са набујалим Врбасом, данас су почели да износе ствари из поплављених кућа и помоћних објеката.

Добровољним акцијама, одбрамбени насип на Сави, стар више од 50 година, је на неким мјестима ојачан врећама пијеска, па је избјегнута још већа штета.

Штаб за ванредне ситуације општине Србац данас је изразио захвалност многим колективима и појединцима за учешће у одбрани од поплава.

Из Штаба изражавају жаљење што се овог пута десила и једна погибија, наводећи да још није пронађено тијело Тихомира Панџе, који се утопио прије три дана.

У селима Гламочани, Кладари, Дуго Поље, приградском насељу Трњачани и у Врбаској улици у Српцу надиру подземне воде па је општина Србац одлучила да власницима пумпи за пребацивање воде у ријечицу
Љевчаница данас на располагање стави 1.000 литара нафте.

"Поред унутрашње солидарности грађана на подручју општине, Штаб за ванредне прилике одлучио је да се она прошири и на општине и градове који су још теже страдали од Српца", рекао је Срни командант Штаба за
ванредне ситуације у Српцу Драго Ћирић.

Он је навео да је данас у Добој кренуо камион са храном и другим потрепштинама, као и да ће сутра слична пошиљка бити упућена за Шамац.

"У Добој је данас отишла и група од 50 волонтера са лопатама и другом опремом за чишћење града, као и пет електричара `Електродистрибуције` Србац, који ће колегама помагати на успостављању система испоруке електричне енергије", додао је Ћирић.

Ћирић каже да је Сава поплавила 20 кућа у незаштићеној зони Бајинаца, а у Кобашу је 10 породица евакуисано из кућа јер је у њих продрла вода.

Од више до 2.000 хектара земљишта које је било поплављено у општини Србац, под водом је и даље око 1.000 хектара, па се процјењује да ће штете на пољопривредним културама бити огромне.

Коментари / 0

Оставите коментар