Sava i Vrbas opadaju, podzemne vode plave

Na području opštine Srbac rijeka Vrbas se polako povlači u korito, opada i nivo Save, a nevolje mještanima nekoliko sela i prigradskih naselja predstavljaju podzemne vode, koje su potopile obradivo zemljište i blokorale veći broj domaćinstava.

Republika Srpska 19.05.2014 | 18:37
Sava i Vrbas opadaju, podzemne vode plave

Vodostaj Save je sa 1.010 pao na 984 centimetra, koliko je zabilježeno danas u 16.00 časova, ali i to je za 44 centimetra više od kote kada se u Srpcu proglašavaju vanredne mjere odbrane od poplava.

Opština Srbac obezbijedila je tonu nafte za rad pumpi za izvlačenje vode iz poplavljenih domaćinstava.

Mještani Kukulja, Lilića, Prijebljega, Martinca i Nožičkog, nakon pet dana borbe sa nabujalim Vrbasom, danas su počeli da iznose stvari iz poplavljenih kuća i pomoćnih objekata.

Dobrovoljnim akcijama, odbrambeni nasip na Savi, star više od 50 godina, je na nekim mjestima ojačan vrećama pijeska, pa je izbjegnuta još veća šteta.

Štab za vanredne situacije opštine Srbac danas je izrazio zahvalnost mnogim kolektivima i pojedincima za učešće u odbrani od poplava.

Iz Štaba izražavaju žaljenje što se ovog puta desila i jedna pogibija, navodeći da još nije pronađeno tijelo Tihomira Pandže, koji se utopio prije tri dana.

U selima Glamočani, Kladari, Dugo Polje, prigradskom naselju Trnjačani i u Vrbaskoj ulici u Srpcu nadiru podzemne vode pa je opština Srbac odlučila da vlasnicima pumpi za prebacivanje vode u riječicu
LJevčanica danas na raspolaganje stavi 1.000 litara nafte.

"Pored unutrašnje solidarnosti građana na području opštine, Štab za vanredne prilike odlučio je da se ona proširi i na opštine i gradove koji su još teže stradali od Srpca", rekao je Srni komandant Štaba za
vanredne situacije u Srpcu Drago Ćirić.

On je naveo da je danas u Doboj krenuo kamion sa hranom i drugim potrepštinama, kao i da će sutra slična pošiljka biti upućena za Šamac.

"U Doboj je danas otišla i grupa od 50 volontera sa lopatama i drugom opremom za čišćenje grada, kao i pet električara `Elektrodistribucije` Srbac, koji će kolegama pomagati na uspostavljanju sistema isporuke električne energije", dodao je Ćirić.

Ćirić kaže da je Sava poplavila 20 kuća u nezaštićenoj zoni Bajinaca, a u Kobašu je 10 porodica evakuisano iz kuća jer je u njih prodrla voda.

Od više do 2.000 hektara zemljišta koje je bilo poplavljeno u opštini Srbac, pod vodom je i dalje oko 1.000 hektara, pa se procjenjuje da će štete na poljoprivrednim kulturama biti ogromne.

Komentari / 0

Ostavite komentar