Рак јајника откривамо тек у трећој фази

СВАКЕ године у Србији од рака јајника оболи око 850, а умре 450 жена. Ова малигна болест није најчешћи, али је најподмуклија и најсмртоноснија.

Здравље 19.05.2014 | 11:46
Рак јајника откривамо тек у трећој фази

Проценат жена које редовно иду на гинеколошке прегледе у Србији веома је низак, па не чуди што смо према подацима Светске здравствене организације по броју жена оболелих и умрлих од ове болести на четвртом месту у Европи.

Према подацима Министарства здравља, од 1999. до 2011. године број жена оболелих од рака јајника у Србији повећан је за 12,9 одсто, а умрлих за 20 одсто.

С обзиром на то да позиви на превентивне гинеколошке прегледе не дају много резултата, помак у овој црној статистици могли би да направе савремени, биолошки лекови. Али, они још нису доступни нашим пацијенткињама.

Највећи број случајева рака јајника у Србији открива се тек када је болест увелико узнапредовала и шансе за лечење мале, речено је на недавно одржаном скупу поводом Светског дана борбе против рака јајаника, у организацији Удружења за борбу против рака јајника „Проговори“ и Удружење медикалних онколога „УМОС“.

Симптоми рака јајника - надутост стомака, проблеми са варењем су веома неспецифични и обично пролазе непримећено. А и када се симптоми јаве, болест је обично узнапредовала.

- Нажалост, рак јајника и даље углавном откривамо у трећем стадијуму, када већ захвати и друге органе у карлици. Зато је најважнија превентива, односно редовни гинеколошки прегледи, којима канцер може да се открије у почетном стадијуму - каже др Владимир Пажин, начелник Поликлинике ГАК „Народни фронт“. - Не постоји једна поуздана скрининг метода којом би се ова болест могла открити, већ су потребни редовни превентивни ултразвучни и гинеколошки прегледи, бар једном годишње. Коначну потврду дијагнозе најчешће добијамо тек током хируршке интервенције, која је основа лечења рака јајника.

Ако се болест открије у првом или другом стадијуму, шансе за преживљавање и продужење живота су и за 93 одсто веће. Данас, уз комбиновање савремених метода лечења ову болест која брзо убија можемо да преведемо у хронично обољење с којим се живи бар десет година, наводи др Пажин.

У лечењу пацијенткиња оболелих од рака јајника, како објашњава др Сузана Васовић из Института за онкологију и радиологију Србије, камен темељац је хирургија, а затим хемиотерапија и зрачна терапија. Онколози се тренутно боре да најсавременија, биолошка терапија постане доступна пацијенткињама у Србији.

- Рак јајника није тумор, већ болест целе карлице, која се упркос лечењу често враћа - упозорава др Васовић. - Биолошка терапија, као релативно нов приступ у лечењу може да свакој пацијенткињи индивидуално помогне. Ова терапија подразумева примену „моноклонских антитела“, такозваних малих молекула. Они циљано уништавају малигне ћелије после оперативног лечења, без негативног утицаја на здраве ћелије.

Како наводи др Васовић, истраживања су показала да биолошка у комбинацији са хемиотерапијом може да одлажи поновно појављивање тумора и повећа преживљавање. Биолошка терапија је регистрована и у Србији, али се још не даје о трошку здравственог осигурања.

Коментари / 0

Оставите коментар