Rak jajnika otkrivamo tek u trećoj fazi

SVAKE godine u Srbiji od raka jajnika oboli oko 850, a umre 450 žena. Ova maligna bolest nije najčešći, ali je najpodmuklija i najsmrtonosnija.

Zdravlje 19.05.2014 | 11:46
Rak jajnika otkrivamo tek u trećoj fazi

Procenat žena koje redovno idu na ginekološke preglede u Srbiji veoma je nizak, pa ne čudi što smo prema podacima Svetske zdravstvene organizacije po broju žena obolelih i umrlih od ove bolesti na četvrtom mestu u Evropi.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, od 1999. do 2011. godine broj žena obolelih od raka jajnika u Srbiji povećan je za 12,9 odsto, a umrlih za 20 odsto.

S obzirom na to da pozivi na preventivne ginekološke preglede ne daju mnogo rezultata, pomak u ovoj crnoj statistici mogli bi da naprave savremeni, biološki lekovi. Ali, oni još nisu dostupni našim pacijentkinjama.

Najveći broj slučajeva raka jajnika u Srbiji otkriva se tek kada je bolest uveliko uznapredovala i šanse za lečenje male, rečeno je na nedavno održanom skupu povodom Svetskog dana borbe protiv raka jajanika, u organizaciji Udruženja za borbu protiv raka jajnika „Progovori“ i Udruženje medikalnih onkologa „UMOS“.

Simptomi raka jajnika - nadutost stomaka, problemi sa varenjem su veoma nespecifični i obično prolaze neprimećeno. A i kada se simptomi jave, bolest je obično uznapredovala.

- Nažalost, rak jajnika i dalje uglavnom otkrivamo u trećem stadijumu, kada već zahvati i druge organe u karlici. Zato je najvažnija preventiva, odnosno redovni ginekološki pregledi, kojima kancer može da se otkrije u početnom stadijumu - kaže dr Vladimir Pažin, načelnik Poliklinike GAK „Narodni front“. - Ne postoji jedna pouzdana skrining metoda kojom bi se ova bolest mogla otkriti, već su potrebni redovni preventivni ultrazvučni i ginekološki pregledi, bar jednom godišnje. Konačnu potvrdu dijagnoze najčešće dobijamo tek tokom hirurške intervencije, koja je osnova lečenja raka jajnika.

Ako se bolest otkrije u prvom ili drugom stadijumu, šanse za preživljavanje i produženje života su i za 93 odsto veće. Danas, uz kombinovanje savremenih metoda lečenja ovu bolest koja brzo ubija možemo da prevedemo u hronično oboljenje s kojim se živi bar deset godina, navodi dr Pažin.

U lečenju pacijentkinja obolelih od raka jajnika, kako objašnjava dr Suzana Vasović iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kamen temeljac je hirurgija, a zatim hemioterapija i zračna terapija. Onkolozi se trenutno bore da najsavremenija, biološka terapija postane dostupna pacijentkinjama u Srbiji.

- Rak jajnika nije tumor, već bolest cele karlice, koja se uprkos lečenju često vraća - upozorava dr Vasović. - Biološka terapija, kao relativno nov pristup u lečenju može da svakoj pacijentkinji individualno pomogne. Ova terapija podrazumeva primenu „monoklonskih antitela“, takozvanih malih molekula. Oni ciljano uništavaju maligne ćelije posle operativnog lečenja, bez negativnog uticaja na zdrave ćelije.

Kako navodi dr Vasović, istraživanja su pokazala da biološka u kombinaciji sa hemioterapijom može da odlaži ponovno pojavljivanje tumora i poveća preživljavanje. Biološka terapija je registrovana i u Srbiji, ali se još ne daje o trošku zdravstvenog osiguranja.

Komentari / 0

Ostavite komentar