Након поплава, страх од заразе

Становници Маглаја, након што су преживјели три дана под водом, поново гледају у небо, али сада се надају да неће нагло затоплити јер страхују од избијања заразе.

Босна и Херцеговина 18.05.2014 | 20:31
Након поплава, страх од заразе

"Три дана и ноћи сам провео на тавану са женом, као и већина мојих комшија, јер је у центру града вода била висока два метра. Мене и супругу спасили су рафтери из Коњица, који су нам чамцима доставили воду и храну", казао нам је јуче Маглајлија Емин Османагић.

Плачући је посматрао стотине студената, војника и припадника Цивилне заштите, који су из поплављених зграда и кућа у Маглају избацивали блато, муљ, испумпавали воду. Иако се ријека Босна из града повукла још у петак навече, улице Маглаја још су тешко проходне и претворене су у тунеле од блата. Питке воде нема, као ни струје, продавнице не раде, поплављени дом здравља још није у функцији.

Упркос свему, у овом граду живот није стао: једна трудница је јуче дошла у дом здравља да се породи, али је хитно превезена у Кантоналну болницу Зеница јер маглајски љекари немају услова да јој помогну. Становници су зачуђујуће мирни и у тишини из својих станова износе муљ и уништени намјештај.

"Како нећемо бити тихи након свега?! Занијемили смо од муке. У мојој кући се више не може живјети, а ко ће ми другу направити?! Молили смо бога да што прије престане киша, а сад га опет молимо: само да нагло не угрије док се не очисте куће и улице, иначе ћемо помријети од зараза", плачући прича Османагић, док гледа студенте из Сарајева, који су дошли да помогну у санирању штете.

Становници Маглаја причају да су хеликоптери Оружаних снага БиХ спасили много људских живота у овом граду.

"Стално су кружили над градом и спасавали људе са кровова. Покушавали су покупити и мене и супругу, али нису могли ближе прићи због далековода. Ево видите, поплављене су обје цркве и градска џамија, ватрогасни дом, општина", набраја Емин Османагић непрестано плачући и захваљујући људима из осталих дијелова БиХ који су притекли у помоћ.

Припадници Оружаних снага БиХ и један бизнисмен из Бихаћа помогли су да се из дома здравља испумпа вода, заостала након повлачење подивљаље Босне.

"Ево, сви заједно чистимо како бисмо могли збрињавати бар хитне случајеве. Највише су нам помогле колеге љекари из Тешња, који су од сриједе, кад је град прекрила вода, пацијенте збрињавали по другим амбулантама и у џамији у Мисурићима", рекао је доктор Елвир Вехабовић.

Наглашава да сада становници Маглаја нису гладни, допремљено им је довољно хране, а камиони Оружаних снага и јуче су развозили намирнице по околним селима, такође погођеним поплавама и бујицама.

"Храна, одјећа и питка вода долази нам са свих страна, али мислим да је најбоље да се то дијели од куће до куће, тако ће сигурно завршити гдје је помоћ неопходна", поручио је љекар маглајског Дома здравља Елвир Вехабовић.

"Лијекова немамо довољно. Вода је надошла брзином олујног вјетра па смо успјели склонити оно најпотребније, попут антибиотика и инзулина. Уништена нам је сва медицинска опрема, лабораторија", додао је Вехабовић.

Коментари / 0

Оставите коментар