Nakon poplava, strah od zaraze

Stanovnici Maglaja, nakon što su preživjeli tri dana pod vodom, ponovo gledaju u nebo, ali sada se nadaju da neće naglo zatopliti jer strahuju od izbijanja zaraze.

Bosna i Hercegovina 18.05.2014 | 20:31
Nakon poplava, strah od zaraze

"Tri dana i noći sam proveo na tavanu sa ženom, kao i većina mojih komšija, jer je u centru grada voda bila visoka dva metra. Mene i suprugu spasili su rafteri iz Konjica, koji su nam čamcima dostavili vodu i hranu", kazao nam je juče Maglajlija Emin Osmanagić.

Plačući je posmatrao stotine studenata, vojnika i pripadnika Civilne zaštite, koji su iz poplavljenih zgrada i kuća u Maglaju izbacivali blato, mulj, ispumpavali vodu. Iako se rijeka Bosna iz grada povukla još u petak naveče, ulice Maglaja još su teško prohodne i pretvorene su u tunele od blata. Pitke vode nema, kao ni struje, prodavnice ne rade, poplavljeni dom zdravlja još nije u funkciji.

Uprkos svemu, u ovom gradu život nije stao: jedna trudnica je juče došla u dom zdravlja da se porodi, ali je hitno prevezena u Kantonalnu bolnicu Zenica jer maglajski ljekari nemaju uslova da joj pomognu. Stanovnici su začuđujuće mirni i u tišini iz svojih stanova iznose mulj i uništeni namještaj.

"Kako nećemo biti tihi nakon svega?! Zanijemili smo od muke. U mojoj kući se više ne može živjeti, a ko će mi drugu napraviti?! Molili smo boga da što prije prestane kiša, a sad ga opet molimo: samo da naglo ne ugrije dok se ne očiste kuće i ulice, inače ćemo pomrijeti od zaraza", plačući priča Osmanagić, dok gleda studente iz Sarajeva, koji su došli da pomognu u saniranju štete.

Stanovnici Maglaja pričaju da su helikopteri Oružanih snaga BiH spasili mnogo ljudskih života u ovom gradu.

"Stalno su kružili nad gradom i spasavali ljude sa krovova. Pokušavali su pokupiti i mene i suprugu, ali nisu mogli bliže prići zbog dalekovoda. Evo vidite, poplavljene su obje crkve i gradska džamija, vatrogasni dom, opština", nabraja Emin Osmanagić neprestano plačući i zahvaljujući ljudima iz ostalih dijelova BiH koji su pritekli u pomoć.

Pripadnici Oružanih snaga BiH i jedan biznismen iz Bihaća pomogli su da se iz doma zdravlja ispumpa voda, zaostala nakon povlačenje podivljalje Bosne.

"Evo, svi zajedno čistimo kako bismo mogli zbrinjavati bar hitne slučajeve. Najviše su nam pomogle kolege ljekari iz Tešnja, koji su od srijede, kad je grad prekrila voda, pacijente zbrinjavali po drugim ambulantama i u džamiji u Misurićima", rekao je doktor Elvir Vehabović.

Naglašava da sada stanovnici Maglaja nisu gladni, dopremljeno im je dovoljno hrane, a kamioni Oružanih snaga i juče su razvozili namirnice po okolnim selima, takođe pogođenim poplavama i bujicama.

"Hrana, odjeća i pitka voda dolazi nam sa svih strana, ali mislim da je najbolje da se to dijeli od kuće do kuće, tako će sigurno završiti gdje je pomoć neophodna", poručio je ljekar maglajskog Doma zdravlja Elvir Vehabović.

"Lijekova nemamo dovoljno. Voda je nadošla brzinom olujnog vjetra pa smo uspjeli skloniti ono najpotrebnije, poput antibiotika i inzulina. Uništena nam je sva medicinska oprema, laboratorija", dodao je Vehabović.

Komentari / 0

Ostavite komentar