Болницама у Бијељини и Добоју стиже помоћ из Израела

Израел је упутио прву пошиљку помоћи у лијековима и медицинској опреми за најугроженије болнице у Републици Српској - Добој и Бијељина.

Због непроходности путева, помоћ је из Београда упућена у Бијељину хеликоптерима МУП-а Републике Српске, а њихов долазак у Бијељину очекује се између 17.00 и 18.00 часова.

Република Српска 17.05.2014 | 16:44
Болницама у Бијељини и Добоју стиже помоћ из Израела

Помоћник шефа Представништва Републике Српске у Израелу Александар Николић и директор Представништва Српске у Београду Млађен Цицовић испратили су помоћ из Београда.

Николић је рекао новинарима да је ово прва пошиљка, која садржи медикаменте и осталу медицинску опрему и да се за неколико дана очекује и друга пошиљка израелске помоћи.

Према његовим ријечима, помоћ је упућена према списку приоритета који је доставила Влада Републике Српске, на основу захтјева болница у Српској, а приоритет су биле болнице у Бијељини и Добоју, којима је та помоћ била најпотребнија.

Он је навео да је на основу јучерашње молбе три кабинета – кабинета предсједника Републике Српске, премијера и предсједника Скупштине, упућене Министарство спољних послова Израела, шеф израелске дипломатије и потпредсједник Владе Авигдор Либерман еминентно одбрио хитну хуманитарну помоћ Српској.

Подсјетивши на добру сарадњу ових кабинета, представништва Републике Српске у Београду и Израелу, Амбасаде Израела у Београду и амбасадора Израела у Тирани, Николић је рекао да је и овај веома хумани гест Израела доказ пријатељства у најтежем моменту.

Он је навео да ће други дио помоћи, који ће бити упућен за неколико дана, садржати пумпе и осталу опрему која ће бити потребна у периоду пречишћавања вода и отпадних вода.

"Упркос свим провјерама на терену, нисмо били у могућности да ову помоћ допремимо друмским путем до болнице у Бијељини, јер су непроходни не смо гранични прелази, већ и приступни путеви. С тога смо били присиљени да овај први контингент допремимо хеликоптерима право до болнице у Бијељини", рекао је Николић.

Он је захвалио МУП Републике Српске на изузетној сарадњи и координацији и изразио наду да ће сљедећа пошиљка моћи да иде друмским путем.

Николић је додао да су израелски медији пренијели опширне извјештаје о поплављеним подручјима како у Србији, тако и у Републици Српској.

Према његовим ријечима, Штаб за ургентне ситуације израелског Министарства спољних послова је апеловао удружењима грађана и другим институцијама у Израелу да се прикључе овој хуманитарној акцији и помогну у складу са својим могућностима.

Николић је оцијенио да је ово моменат који захтијева националну солидарност и обраћање пријатељима, при чему, како је рекао, мисли на Руску Федерацију и државу Израел и све оне са којима је Република Српска успоставила квалитетне и плодне контакте у посљедњем периоду.

"Заједно смо током помена у Доњој Градини, заједно смо у неким привредним пројектима, као што је водопривреда и разни пољопривредни пројекти, а заједно смо и данас у овим најтежим моментима по Републику Српску, када, нажалост, имамо и губитке у људству", истакао је Николић.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

лудило

17.05.2014 15:28

Код нас све наопако. Ако је нека земља пријатељ онда сама прузи помоц а не након 3 молбе и бог зна какве договре и будуце услуге Владе према израелу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

луцифер

17.05.2014 15:49

они доносе благостање бит ће као руком однесено

ОДГОВОРИТЕ
Name

алекса

18.05.2014 08:18

Приговарали сте Додику кад је отварао представниства по свијету а сад када стизе помоц онда вам добро додје.. То само говори о вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифасиста

18.05.2014 12:20

Искрено, ја сам највецу помоц оцекивао од Руса. Ста се догодило са насом брацом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

вазно

18.05.2014 19:56

Сретна и пресретна је она земља коју само Израел помазе а сви остали заобилазе. А и та иста дрзава не види да је у том истом Добоју прва помоц стигла из Тесња а први спасиоци са цамцима из Бихаца. То на Додиковој телевизији на залост не види нико а ни то да се једнако као и Добој плави облизњи Маглај јер за ту телевизију је тај дио земље даљи него Кина. Мјесто да сад отвореног срца једни другима прузими руку и помогнемо то не вудимо на РТРС јер обара рејтинг једне политицке опције

ОДГОВОРИТЕ