Bolnicama u Bijeljini i Doboju stiže pomoć iz Izraela

Izrael je uputio prvu pošiljku pomoći u lijekovima i medicinskoj opremi za najugroženije bolnice u Republici Srpskoj - Doboj i Bijeljina.

Zbog neprohodnosti puteva, pomoć je iz Beograda upućena u Bijeljinu helikopterima MUP-a Republike Srpske, a njihov dolazak u Bijeljinu očekuje se između 17.00 i 18.00 časova.

Republika Srpska 17.05.2014 | 16:44
Bolnicama u Bijeljini i Doboju stiže pomoć iz Izraela

Pomoćnik šefa Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Aleksandar Nikolić i direktor Predstavništva Srpske u Beogradu Mlađen Cicović ispratili su pomoć iz Beograda.

Nikolić je rekao novinarima da je ovo prva pošiljka, koja sadrži medikamente i ostalu medicinsku opremu i da se za nekoliko dana očekuje i druga pošiljka izraelske pomoći.

Prema njegovim riječima, pomoć je upućena prema spisku prioriteta koji je dostavila Vlada Republike Srpske, na osnovu zahtjeva bolnica u Srpskoj, a prioritet su bile bolnice u Bijeljini i Doboju, kojima je ta pomoć bila najpotrebnija.

On je naveo da je na osnovu jučerašnje molbe tri kabineta – kabineta predsjednika Republike Srpske, premijera i predsjednika Skupštine, upućene Ministarstvo spoljnih poslova Izraela, šef izraelske diplomatije i potpredsjednik Vlade Avigdor Liberman eminentno odbrio hitnu humanitarnu pomoć Srpskoj.

Podsjetivši na dobru saradnju ovih kabineta, predstavništva Republike Srpske u Beogradu i Izraelu, Ambasade Izraela u Beogradu i ambasadora Izraela u Tirani, Nikolić je rekao da je i ovaj veoma humani gest Izraela dokaz prijateljstva u najtežem momentu.

On je naveo da će drugi dio pomoći, koji će biti upućen za nekoliko dana, sadržati pumpe i ostalu opremu koja će biti potrebna u periodu prečišćavanja voda i otpadnih voda.

"Uprkos svim provjerama na terenu, nismo bili u mogućnosti da ovu pomoć dopremimo drumskim putem do bolnice u Bijeljini, jer su neprohodni ne smo granični prelazi, već i pristupni putevi. S toga smo bili prisiljeni da ovaj prvi kontingent dopremimo helikopterima pravo do bolnice u Bijeljini", rekao je Nikolić.

On je zahvalio MUP Republike Srpske na izuzetnoj saradnji i koordinaciji i izrazio nadu da će sljedeća pošiljka moći da ide drumskim putem.

Nikolić je dodao da su izraelski mediji prenijeli opširne izvještaje o poplavljenim područjima kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, Štab za urgentne situacije izraelskog Ministarstva spoljnih poslova je apelovao udruženjima građana i drugim institucijama u Izraelu da se priključe ovoj humanitarnoj akciji i pomognu u skladu sa svojim mogućnostima.

Nikolić je ocijenio da je ovo momenat koji zahtijeva nacionalnu solidarnost i obraćanje prijateljima, pri čemu, kako je rekao, misli na Rusku Federaciju i državu Izrael i sve one sa kojima je Republika Srpska uspostavila kvalitetne i plodne kontakte u posljednjem periodu.

"Zajedno smo tokom pomena u Donjoj Gradini, zajedno smo u nekim privrednim projektima, kao što je vodoprivreda i razni poljoprivredni projekti, a zajedno smo i danas u ovim najtežim momentima po Republiku Srpsku, kada, nažalost, imamo i gubitke u ljudstvu", istakao je Nikolić.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ludilo

17.05.2014 15:28

Kod nas sve naopako. Ako je neka zemlja prijatelj onda sama pruzi pomoc a ne nakon 3 molbe i bog zna kakve dogovre i buduce usluge Vlade prema izraelu.

ODGOVORITE
Name

lucifer

17.05.2014 15:49

oni donose blagostanje bit će kao rukom odneseno

ODGOVORITE
Name

aleksa

18.05.2014 08:18

Prigovarali ste Dodiku kad je otvarao predstavnistva po svijetu a sad kada stize pomoc onda vam dobro dodje.. To samo govori o vama.

ODGOVORITE
Name

Antifasista

18.05.2014 12:20

Iskreno, ja sam najvecu pomoc ocekivao od Rusa. Sta se dogodilo sa nasom bracom?

ODGOVORITE
Name

vazno

18.05.2014 19:56

Sretna i presretna je ona zemlja koju samo Izrael pomaze a svi ostali zaobilaze. A i ta ista drzava ne vidi da je u tom istom Doboju prva pomoc stigla iz Tesnja a prvi spasioci sa camcima iz Bihaca. To na Dodikovoj televiziji na zalost ne vidi niko a ni to da se jednako kao i Doboj plavi obliznji Maglaj jer za tu televiziju je taj dio zemlje dalji nego Kina. Mjesto da sad otvorenog srca jedni drugima pruzimi ruku i pomognemo to ne vudimo na RTRS jer obara rejting jedne politicke opcije

ODGOVORITE