Република Српска да се припоји Србији

Патријарх Иринеј је рекао да премијер Александар Вучић "мора да подигне посрнулулу нацију", као и да Република Српска треба да се припоји Србији, пошто за то "има много разлога".

Упитан како гледа на ситуацију у Украјини, патријарх је одговорио да се Крим не би десио "да није било Косова".

Србија 16.05.2014 | 08:14
Република Српска да се припоји Србији

"Насилно одузимање Косова и одвајање од Србије дало је могућност другима да то чине. То је грешка Америке, то је грешка Европе, која ће бити скупо плаћена. Наш државни врх је све време указивао на тај проблем, али то нико није слушао", истакао је патријарх.

На питање шта мисли о порукама из Бањалуке, а често и председника Републике Српске Милорада Додика, да би у РС требало да одржи референдум за отцепљење од БиХ, патријарх Иринеј истиче да га тако нешто не би чудило.

"То не би било никакво чудо. Тај процес је већ кренуо. Ако Косово може да се одвоји од Србије, зашто се РС не би одвојила од Федерације БиХ и припојила Србији? За тако нешто има много више разлога, јер се одузимањем Косова сада праве две албанске државе, а Србија са РС би била једна српска држава као што је то била вековима", каже патријарх.

Упитан на чему би Влада Србије требало да базира косовску политику и где је за СПЦ "црвена линија" кад је о Косову реч, патријарх је рекао да је "оно што се данас дешава - изузимање Косова из Србије - нешто што ми не можемо никада да схватимо и прихватимо".

"Оно што је требало чинити и што је требало да буде услов свих разговора јесте враћање српског народа на КиМ. То је морао да буде наш "цондитио сине qуа нон" за те преговоре.

Дакле, прва брига пре свега наше државе, али и оних који су помогли такво стање на КиМ морала је да буде да се поправе спаљене куће, врате уништена имања и омогући нормалан живот српског народа", истиче патријарх Иринеј.

На подсећање Недељника да је академик Добрица Ћосић недавно у интервјуу том листу оценио да је Косово изгубљено и да више не треба да потрошимо ни атом снаге на његову одбрану, патријарх је рекао да "тренутно стање јесте тешко, али тако нешто не сме да се чује".

"Добрица Ћосић није смео да изјави да је Косово изгубљено. Не, господине Ћосићу, Косово није изгубљено... Косово није и не сме да буде изгубљено", рекао је патријарх Иринеј.

На питање како сарађује с председником Томиславом Николићем и како је сарађивао с бившим шефом државе Борисом Тадићем, патријарх Иринеј је рекао да је председник Николић човек из народа и да њега народ врло добро схвата.

"Говори језиком свог народа и изражава његове жеље. Разговарали смо више пута на прихватљив начин и за државу и за СПЦ. С Тадићем сам имао низ пријатељских сусрета и СПЦ му је захвална што је решио проблеме свештеника са социјалним дажбинама", каже патријарх.

Поглавар Српске православне цркве је у интевјуу Недељнику рекао да председник Владе Србије мора да "учини све да дође крај слабљењу и пропадању" српског народа, преноси Тањуг.

"А да бисмо се подигли, морамо бити свесни сами себе, своје историје, своје културе, свог положаја. Ако то ми сами не будемо прихватили и мењали се, други нас неће подићи. Потребан нам је заправо подвиг да се подигнемо. Доведени смо до просјачког штапа", оценио је патријарх Иринеј.

Он је истакао да морамо дићи свест о себи самима, поред подизања економије и привреде, што је неопходно и неспорно, морамо обратити пажњу и на морал нашег народа.

"Нажалост, кад отворите новине - видите колико крађа, проневера, колико убистава. Можда раније на то нисмо толико обраћали пажњу, али овако никада није било. Морал је наш највећи проблем. Морамо да размишљамо не само о томе како да смислимо неку вештину да се снађемо или нешто искористимо - него да почнемо да чинимо оно што је добро", рекао је поглавар СПЦ.

На подсећање Недељника да је Вучић констатовао да ће Србију лако променити, али нас Србе тешко, патријарх је рекао да је то тежак процес.

"Зато што је то најтеже. Лако је подигнути неку фабрику или било који објекат, али је тешко подићи морал човека. Али свако мора да уложи лични напор да промени себе. То је процес који споро тече и тражи велику вољу и жељу да себе изменимо и прилагодимо општим моралним принципима и назорима", каже патријарх.

Одговарајући на питање да ли ће СПЦ од власти затражити забрану геј параде, патријарх је рекао да је "геј парада врх леденог неморалног брега, скуп свих мана и порока".

"Жалим те људе који припадају такозваној геј популацији. То је поремећај или девијација људске природе. Могу да их разумем, као и тај њихов проблем, али не могу да их разумем што тај проблем намећу нама и што то јавно показују", рекао је патријарх.

"А да ли ће бити забрањена та парада? Ничија сила нигде није добра", рекао је патријарх.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Семберка

16.05.2014 06:28

Милорад Додик хоце овај референдум пред сваке изборе, не знам само ста постизе тиме. Нецу референдум на ову тему, зивим у ДРЗАВИ Босни и Херцеговини, ЕНТИТЕТУ Република Српска и ТАЦКА!!! До када це црква да се мијеса у овакве ствари??? Кроз цитаву људску историју гдје год је религија имала имало утицаја настао је хаос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

16.05.2014 06:30

Овакви наступи вјерских великодостојника не придоносе миру и суживоту.То би било директно кршење Дејтонског уговора након чега би настао хаос.Не можеш некоме отети силом земљу па је превести на себе.То нема теорије.ЈНА и Слобо то нису могли урадити па неће ни ови који немају ни гумених чамаца за спашавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош Требиње

16.05.2014 06:34

Уз дужно поштовање, докле више са том причом, твоје је да се бавиш религијом ,е Милету остави бајке, на рубу смо пропасти, идемо спашавати, у Братунац није дошао хеликоптер из Београда, Ниша...него из Тузле и Бања Луке!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

16.05.2014 06:42

Политика и вера не иду заједно господине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило

16.05.2014 07:55

Морате да знате господо срби или вец шта сте да је вјера основ живота,није то бајка и басена,већ живот. Морал произилази из вјере(односно)религије,а он представља темељ живота,тако да је црква и те како позвана да се бави моралом,односно живото,а што ви називате политиком. Не може Црква да змури на неморал,на разврат,абортусе,крађе,геј популације-јер њен је основ Морал. Зато она постоји и постојаће,а што то неком смета он има двострук животни проблем,свој и проблем са Богом..Можда би такав требао да се замисли о свом животу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовјек

16.05.2014 10:05

Ја сам Муслиман,свака цаст Милос требиње,и постовање осталим људима који су нормални.Доста је висе национализма

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗРЕН

16.05.2014 11:48

Милоше, медији у Србији нису никог обавијестили о ситуацији у Добоју, Маглају, Модричи... Како кад незнају. Боримо се управо да проширимо вијест и у дијаспори и овдје на Балкану! А у овој трагедији небитно је и име и вјера, већ људскост! Бог нек нам је на помоћи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

16.05.2014 16:03

Семберка лутко па иди у Ватикан и реци Фрањи првом да не прогласава свецима устасе и реци овима из Сарајева да се ману исламизације Босне и неце бити фрке,јер ако тако размисљас стварно су те поплаве побркале и изгубила си оријентир

ОДГОВОРИТЕ
Name

коx

16.05.2014 19:07

срам те било те бијеле браде

ОДГОВОРИТЕ