Republika Srpska da se pripoji Srbiji

Patrijarh Irinej je rekao da premijer Aleksandar Vučić "mora da podigne posrnululu naciju", kao i da Republika Srpska treba da se pripoji Srbiji, pošto za to "ima mnogo razloga".

Upitan kako gleda na situaciju u Ukrajini, patrijarh je odgovorio da se Krim ne bi desio "da nije bilo Kosova".

Srbija 16.05.2014 | 08:14
Republika Srpska da se pripoji Srbiji

"Nasilno oduzimanje Kosova i odvajanje od Srbije dalo je mogućnost drugima da to čine. To je greška Amerike, to je greška Evrope, koja će biti skupo plaćena. Naš državni vrh je sve vreme ukazivao na taj problem, ali to niko nije slušao", istakao je patrijarh.

Na pitanje šta misli o porukama iz Banjaluke, a često i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, da bi u RS trebalo da održi referendum za otcepljenje od BiH, patrijarh Irinej ističe da ga tako nešto ne bi čudilo.

"To ne bi bilo nikakvo čudo. Taj proces je već krenuo. Ako Kosovo može da se odvoji od Srbije, zašto se RS ne bi odvojila od Federacije BiH i pripojila Srbiji? Za tako nešto ima mnogo više razloga, jer se oduzimanjem Kosova sada prave dve albanske države, a Srbija sa RS bi bila jedna srpska država kao što je to bila vekovima", kaže patrijarh.

Upitan na čemu bi Vlada Srbije trebalo da bazira kosovsku politiku i gde je za SPC "crvena linija" kad je o Kosovu reč, patrijarh je rekao da je "ono što se danas dešava - izuzimanje Kosova iz Srbije - nešto što mi ne možemo nikada da shvatimo i prihvatimo".

"Ono što je trebalo činiti i što je trebalo da bude uslov svih razgovora jeste vraćanje srpskog naroda na KiM. To je morao da bude naš "conditio sine qua non" za te pregovore.

Dakle, prva briga pre svega naše države, ali i onih koji su pomogli takvo stanje na KiM morala je da bude da se poprave spaljene kuće, vrate uništena imanja i omogući normalan život srpskog naroda", ističe patrijarh Irinej.

Na podsećanje Nedeljnika da je akademik Dobrica Ćosić nedavno u intervjuu tom listu ocenio da je Kosovo izgubljeno i da više ne treba da potrošimo ni atom snage na njegovu odbranu, patrijarh je rekao da "trenutno stanje jeste teško, ali tako nešto ne sme da se čuje".

"Dobrica Ćosić nije smeo da izjavi da je Kosovo izgubljeno. Ne, gospodine Ćosiću, Kosovo nije izgubljeno... Kosovo nije i ne sme da bude izgubljeno", rekao je patrijarh Irinej.

Na pitanje kako sarađuje s predsednikom Tomislavom Nikolićem i kako je sarađivao s bivšim šefom države Borisom Tadićem, patrijarh Irinej je rekao da je predsednik Nikolić čovek iz naroda i da njega narod vrlo dobro shvata.

"Govori jezikom svog naroda i izražava njegove želje. Razgovarali smo više puta na prihvatljiv način i za državu i za SPC. S Tadićem sam imao niz prijateljskih susreta i SPC mu je zahvalna što je rešio probleme sveštenika sa socijalnim dažbinama", kaže patrijarh.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je u intevjuu Nedeljniku rekao da predsednik Vlade Srbije mora da "učini sve da dođe kraj slabljenju i propadanju" srpskog naroda, prenosi Tanjug.

"A da bismo se podigli, moramo biti svesni sami sebe, svoje istorije, svoje kulture, svog položaja. Ako to mi sami ne budemo prihvatili i menjali se, drugi nas neće podići. Potreban nam je zapravo podvig da se podignemo. Dovedeni smo do prosjačkog štapa", ocenio je patrijarh Irinej.

On je istakao da moramo dići svest o sebi samima, pored podizanja ekonomije i privrede, što je neophodno i nesporno, moramo obratiti pažnju i na moral našeg naroda.

"Nažalost, kad otvorite novine - vidite koliko krađa, pronevera, koliko ubistava. Možda ranije na to nismo toliko obraćali pažnju, ali ovako nikada nije bilo. Moral je naš najveći problem. Moramo da razmišljamo ne samo o tome kako da smislimo neku veštinu da se snađemo ili nešto iskoristimo - nego da počnemo da činimo ono što je dobro", rekao je poglavar SPC.

Na podsećanje Nedeljnika da je Vučić konstatovao da će Srbiju lako promeniti, ali nas Srbe teško, patrijarh je rekao da je to težak proces.

"Zato što je to najteže. Lako je podignuti neku fabriku ili bilo koji objekat, ali je teško podići moral čoveka. Ali svako mora da uloži lični napor da promeni sebe. To je proces koji sporo teče i traži veliku volju i želju da sebe izmenimo i prilagodimo opštim moralnim principima i nazorima", kaže patrijarh.

Odgovarajući na pitanje da li će SPC od vlasti zatražiti zabranu gej parade, patrijarh je rekao da je "gej parada vrh ledenog nemoralnog brega, skup svih mana i poroka".

"Žalim te ljude koji pripadaju takozvanoj gej populaciji. To je poremećaj ili devijacija ljudske prirode. Mogu da ih razumem, kao i taj njihov problem, ali ne mogu da ih razumem što taj problem nameću nama i što to javno pokazuju", rekao je patrijarh.

"A da li će biti zabranjena ta parada? Ničija sila nigde nije dobra", rekao je patrijarh.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Semberka

16.05.2014 06:28

Milorad Dodik hoce ovaj referendum pred svake izbore, ne znam samo sta postize time. Necu referendum na ovu temu, zivim u DRZAVI Bosni i Hercegovini, ENTITETU Republika Srpska i TACKA!!! Do kada ce crkva da se mijesa u ovakve stvari??? Kroz citavu ljudsku istoriju gdje god je religija imala imalo uticaja nastao je haos.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

16.05.2014 06:30

Ovakvi nastupi vjerskih velikodostojnika ne pridonose miru i suživotu.To bi bilo direktno kršenje Dejtonskog ugovora nakon čega bi nastao haos.Ne možeš nekome oteti silom zemlju pa je prevesti na sebe.To nema teorije.JNA i Slobo to nisu mogli uraditi pa neće ni ovi koji nemaju ni gumenih čamaca za spašavanje.

ODGOVORITE
Name

Miloš Trebinje

16.05.2014 06:34

Uz dužno poštovanje, dokle više sa tom pričom, tvoje je da se baviš religijom ,e Miletu ostavi bajke, na rubu smo propasti, idemo spašavati, u Bratunac nije došao helikopter iz Beograda, Niša...nego iz Tuzle i Banja Luke!!!

ODGOVORITE
Name

Nikola

16.05.2014 06:42

Politika i vera ne idu zajedno gospodine.

ODGOVORITE
Name

Mihailo

16.05.2014 07:55

Morate da znate gospodo srbi ili vec šta ste da je vjera osnov života,nije to bajka i basena,već život. Moral proizilazi iz vjere(odnosno)religije,a on predstavlja temelj života,tako da je crkva i te kako pozvana da se bavi moralom,odnosno životo,a što vi nazivate politikom. Ne može Crkva da zmuri na nemoral,na razvrat,abortuse,krađe,gej populacije-jer njen je osnov Moral. Zato ona postoji i postojaće,a što to nekom smeta on ima dvostruk životni problem,svoj i problem sa Bogom..Možda bi takav trebao da se zamisli o svom životu.

ODGOVORITE
Name

Covjek

16.05.2014 10:05

Ja sam Musliman,svaka cast Milos trebinje,i postovanje ostalim ljudima koji su normalni.Dosta je vise nacionalizma

ODGOVORITE
Name

ОЗРЕН

16.05.2014 11:48

Милоше, медији у Србији нису никог обавијестили о ситуацији у Добоју, Маглају, Модричи... Како кад незнају. Боримо се управо да проширимо вијест и у дијаспори и овдје на Балкану! А у овој трагедији небитно је и име и вјера, већ људскост! Бог нек нам је на помоћи!

ODGOVORITE
Name

Md

16.05.2014 16:03

Semberka lutko pa idi u Vatikan i reci Franji prvom da ne proglasava svecima ustase i reci ovima iz Sarajeva da se manu islamizacije Bosne i nece biti frke,jer ako tako razmisljas stvarno su te poplave pobrkale i izgubila si orijentir

ODGOVORITE
Name

kox

16.05.2014 19:07

sram te bilo te bijele brade

ODGOVORITE