Ниво канала Дашница највећа пријетња граду

Ниво Саве на Рачи код Бијељине премашио је коту од 650 центиметара, а при водостају од 628 проглашена је редовна одбрана од поплава, саопштено је из градског Штаба за ванредне ситуације.

Република Српска 16.05.2014 | 07:17
Ниво канала Дашница највећа пријетња граду

Настављен је и раст нивоа канала Дашница, што је оцијењено као највећа пријетња граду.

Закључено је да највећа опасност пријети од ријеке Дрине чији је проток у Зворнику 3.000 метара кубних у секунди и пријети да поплави иста подручја као и 2010. године.

У саопштењу Штаба се наводи да је канал Дашница већ поплавио неке дијелове града и да ће у току ноћи бити настављено постављање врећа са пијеском да би се спријечило даље изливање воде.

Градски штаб за ванредне ситуације наложио је формирање пунктова цивилне заштите у свим мјесним заједницама, како би се омогућио контакт са мјештанима и стекао увид у најхитније потребе становништва.

У саопштењу се наводи да су угроженим подручјима тренутно најпотребнија теренска возила, лаки утоваривачи, камиони кипери, транспортни камиони, камиони за превоз стоке, али и хеликоптер за подршку и евакуацију.

Поплављеном становништву потребни су чамци, пумпе за црпање воде, дубоке и плитке чизме, кабанице и шатори, као и конзервирана храна, храна за бебе, питка вода, животне намирнице и храна за стоку.

Захтјев за помоћ у којем су наведене ове потребе упућен је и Влади Републике Српске.

Градски штаб за ванредне ситуације позвао је грађане Бијељине да се придруже активистима Цивилне заштите који раде на спречавању даљег ширења поплава.

У Бијељини је у протекла два дана пало више од 150 литара кише по метру квадратном, наводи се у извјештају градске управе.

Због поплаве су пресјечени магистрални путеви према Брчком, Зворнику и Угљевику, као и регионални пут кроз Вршане и Нови.

Према досадашњим подацима, под водом је око 4.000 кућа.

У насељу Јања поплављена су сва домаћинства, око 3.000 кућа и обрадиве површине, а ова мјесна заједница је без струје.

У Пучилама је након изливања градског канала Дашница под водом око 400 домаћинстава, а струје нема ни у овом насељу.

Око 200 кућа поплављено је у насељу Амајлије, као и обрадиве површине.

У мјесној заједници Којчиновац поплављено је око 40 домаћинстава и обрадиве површине, а у насељу Глоговац под водом је око 30 кућа.

Око 50 домаћинстава поплављено је у насељу Модран, гдје се излила истоимена рјечица, а у Сувом Пољу је канал који се улива у рјечицу Модран поплавио засеок Зовац гдје је под водом 10 домаћинстава.

У мјесној заједници Доњи Загони сеоски канал поплавио је 15 кућа, а у насељу Нови под водом је 70 домаћинстава због изливања рјечице Гњица-Лукавац. Ова рјечица поплавила је и 30 кућа у Вршанима.

Због изливања ободних канала поплављено је 28 кућа у засеоцима насеља Велика Обарска.

У Црњелову је због изливања канала поплављено десетак кућа и оранице уз каналску мрежу.

Под водом је и 15 кућа у Батковићу, као и у Чађавици Доњој гдје је поплављена и школа, а пресјечен је пут према Брчком.

Због изливања рјечице Гњице поплављено је 15 кућа у насељу Доњи, а 20 домаћинстава је под водом у насељу Доњи Драгаљевац гдје се излила рјечица Ступањ.

У мјесној заједници Љесковац поплављено је око 60 домаћинстава.

Коментари / 0

Оставите коментар