Nivo kanala Dašnica najveća prijetnja gradu

Nivo Save na Rači kod Bijeljine premašio je kotu od 650 centimetara, a pri vodostaju od 628 proglašena je redovna odbrana od poplava, saopšteno je iz gradskog Štaba za vanredne situacije.

Republika Srpska 16.05.2014 | 07:17
Nivo kanala Dašnica najveća prijetnja gradu

Nastavljen je i rast nivoa kanala Dašnica, što je ocijenjeno kao najveća prijetnja gradu.

Zaključeno je da najveća opasnost prijeti od rijeke Drine čiji je protok u Zvorniku 3.000 metara kubnih u sekundi i prijeti da poplavi ista područja kao i 2010. godine.

U saopštenju Štaba se navodi da je kanal Dašnica već poplavio neke dijelove grada i da će u toku noći biti nastavljeno postavljanje vreća sa pijeskom da bi se spriječilo dalje izlivanje vode.

Gradski štab za vanredne situacije naložio je formiranje punktova civilne zaštite u svim mjesnim zajednicama, kako bi se omogućio kontakt sa mještanima i stekao uvid u najhitnije potrebe stanovništva.

U saopštenju se navodi da su ugroženim područjima trenutno najpotrebnija terenska vozila, laki utovarivači, kamioni kiperi, transportni kamioni, kamioni za prevoz stoke, ali i helikopter za podršku i evakuaciju.

Poplavljenom stanovništvu potrebni su čamci, pumpe za crpanje vode, duboke i plitke čizme, kabanice i šatori, kao i konzervirana hrana, hrana za bebe, pitka voda, životne namirnice i hrana za stoku.

Zahtjev za pomoć u kojem su navedene ove potrebe upućen je i Vladi Republike Srpske.

Gradski štab za vanredne situacije pozvao je građane Bijeljine da se pridruže aktivistima Civilne zaštite koji rade na sprečavanju daljeg širenja poplava.

U Bijeljini je u protekla dva dana palo više od 150 litara kiše po metru kvadratnom, navodi se u izvještaju gradske uprave.

Zbog poplave su presječeni magistralni putevi prema Brčkom, Zvorniku i Ugljeviku, kao i regionalni put kroz Vršane i Novi.

Prema dosadašnjim podacima, pod vodom je oko 4.000 kuća.

U naselju Janja poplavljena su sva domaćinstva, oko 3.000 kuća i obradive površine, a ova mjesna zajednica je bez struje.

U Pučilama je nakon izlivanja gradskog kanala Dašnica pod vodom oko 400 domaćinstava, a struje nema ni u ovom naselju.

Oko 200 kuća poplavljeno je u naselju Amajlije, kao i obradive površine.

U mjesnoj zajednici Kojčinovac poplavljeno je oko 40 domaćinstava i obradive površine, a u naselju Glogovac pod vodom je oko 30 kuća.

Oko 50 domaćinstava poplavljeno je u naselju Modran, gdje se izlila istoimena rječica, a u Suvom Polju je kanal koji se uliva u rječicu Modran poplavio zaseok Zovac gdje je pod vodom 10 domaćinstava.

U mjesnoj zajednici Donji Zagoni seoski kanal poplavio je 15 kuća, a u naselju Novi pod vodom je 70 domaćinstava zbog izlivanja rječice Gnjica-Lukavac. Ova rječica poplavila je i 30 kuća u Vršanima.

Zbog izlivanja obodnih kanala poplavljeno je 28 kuća u zaseocima naselja Velika Obarska.

U Crnjelovu je zbog izlivanja kanala poplavljeno desetak kuća i oranice uz kanalsku mrežu.

Pod vodom je i 15 kuća u Batkoviću, kao i u Čađavici Donjoj gdje je poplavljena i škola, a presječen je put prema Brčkom.

Zbog izlivanja rječice Gnjice poplavljeno je 15 kuća u naselju Donji, a 20 domaćinstava je pod vodom u naselju Donji Dragaljevac gdje se izlila rječica Stupanj.

U mjesnoj zajednici Ljeskovac poplavljeno je oko 60 domaćinstava.

Komentari / 0

Ostavite komentar