Србија: Евакуисано 700 људи, троје страдало

Ванредна ситуација проглашена је у целој Србији због поплава и обилних падавина којих ће, према прогнози, бити и наредних дана, мада ће слабити.

Србија 15.05.2014 | 21:03
Србија: Евакуисано 700 људи, троје страдало

Бујице су однеле три живота, до сада је евакуисано готово 700 људи из најугроженијих насеља, а акције спасавања изводе се и чамцима и хеликоптерима, при чему су ангажоване полиција, војска и ватрогасно спасилацке екипе.

И даље, међутим, има насеља која су у потпуној блокади, до којих се тешко или никако не стиже, најтежа је ситуација на западу Србије, где су блокирани многи путеви, а Ваљево и Горњи Милановац одсечени су од остатка света.

У прекиду је и саобраћај на пругама Београд-Бар и Београд-Ниш, док су најугроженији, осим у Ваељву и Милановцу, и становници Коцељеве, Убу, Ваљева, Осечине, Прељина, Лознице, Љубовије, Обреновца, Лазаревца.

У угроженим подручјима, укључујући и Београд, обустављена је настава у основним и средњим школама.

С обзиром на метеоролошку прогнозу очекује се да ће ситуација даље ексалирати те да ће падавине само повећати ниво воде у угроженим насељима, из републичког штаба за ванредне ситуације апелују на грађане да следе упутства спасилаца, јер ће једино тако заштитити и свој и животе других, што је и најважније.

Водостаји више река у Србији изнад границе су редовне одбране од поплава, а количина падавина достигла је рекорд у последњих 120 година, посебно у Београду и западној Србији.

Премијер Александар Вучић, апелујући на грађане да послушају савете спасилаца и надлежних државних органа, рекао да је ово највећа катастрофа изазвана воденом стихијом коју смо имали икада.

Готово сви министри су целог дана на угроженим подручјима где носе помоћ грађанима у невољи, због ситуације изазване поплавама заседали су и влада и штаб за ванредне ситуације, а порука коју су пренели је да, осим државе, која ће, како су навели, учинити све да умањи последице несреће, свој део посла морају да обаве и локалне самоуправе.

Нешто мање невоља кише су последњих дана изазвале у Војводини, док је вечерас , кад је рец о Београду, најкритицније у Раковици.

Топчидерска река је надошла, до центра Раковице се готово не може стићи, а тамо је ситуација још драматицнија јер вода достиже висину аутомобила.

Саобраћај је готово немогућ, а из те београдске општине апелују да сви који су у прилици притекну у помоћ ако имају чамце, ћебад, пумпе за воду.

Коментари / 0

Оставите коментар