Srbija: Evakuisano 700 ljudi, troje stradalo

Vanredna situacija proglašena je u celoj Srbiji zbog poplava i obilnih padavina kojih će, prema prognozi, biti i narednih dana, mada će slabiti.

Srbija 15.05.2014 | 21:03
Srbija: Evakuisano 700 ljudi, troje stradalo

Bujice su odnele tri života, do sada je evakuisano gotovo 700 ljudi iz najugroženijih naselja, a akcije spasavanja izvode se i čamcima i helikopterima, pri čemu su angažovane policija, vojska i vatrogasno spasilacke ekipe.

I dalje, međutim, ima naselja koja su u potpunoj blokadi, do kojih se teško ili nikako ne stiže, najteža je situacija na zapadu Srbije, gde su blokirani mnogi putevi, a Valjevo i Gornji Milanovac odsečeni su od ostatka sveta.

U prekidu je i saobraćaj na prugama Beograd-Bar i Beograd-Niš, dok su najugroženiji, osim u Vaeljvu i Milanovcu, i stanovnici Koceljeve, Ubu, Valjeva, Osečine, Preljina, Loznice, Ljubovije, Obrenovca, Lazarevca.

U ugroženim područjima, uključujući i Beograd, obustavljena je nastava u osnovnim i srednjim školama.

S obzirom na meteorološku prognozu očekuje se da će situacija dalje eksalirati te da će padavine samo povećati nivo vode u ugroženim naseljima, iz republičkog štaba za vanredne situacije apeluju na građane da slede uputstva spasilaca, jer će jedino tako zaštititi i svoj i živote drugih, što je i najvažnije.

Vodostaji više reka u Srbiji iznad granice su redovne odbrane od poplava, a količina padavina dostigla je rekord u poslednjih 120 godina, posebno u Beogradu i zapadnoj Srbiji.

Premijer Aleksandar Vučić, apelujući na građane da poslušaju savete spasilaca i nadležnih državnih organa, rekao da je ovo najveća katastrofa izazvana vodenom stihijom koju smo imali ikada.

Gotovo svi ministri su celog dana na ugroženim područjima gde nose pomoć građanima u nevolji, zbog situacije izazvane poplavama zasedali su i vlada i štab za vanredne situacije, a poruka koju su preneli je da, osim države, koja će, kako su naveli, učiniti sve da umanji posledice nesreće, svoj deo posla moraju da obave i lokalne samouprave.

Nešto manje nevolja kiše su poslednjih dana izazvale u Vojvodini, dok je večeras , kad je rec o Beogradu, najkriticnije u Rakovici.

Topčiderska reka je nadošla, do centra Rakovice se gotovo ne može stići, a tamo je situacija još dramaticnija jer voda dostiže visinu automobila.

Saobraćaj je gotovo nemoguć, a iz te beogradske opštine apeluju da svi koji su u prilici priteknu u pomoć ako imaju čamce, ćebad, pumpe za vodu.

Komentari / 0

Ostavite komentar