Тамо гдје "ври" Америка прави бизнис

Хантер Бајден је у управи највеће украјинске енергетске компаније. Послови звучних имена америчке политике у бројним немирним крајевима света.

Свијет 15.05.2014 | 20:45
Тамо гдје "ври" Америка прави бизнис

Најмлађи син америчког потпредседника Џозефа Бајдена, Хантер Бајден (44), се, тек неколико дана пошто је његов отац посетио Украјину, придружио управном одбору највеће украјинске нафтно-гасне компаније "Бурисма холдингс".

Канцеларија Хантеровог оца, као и Бела кућа, негирају сваку помисао на сукоб интереса, у временима када, иначе, САД тражи од Кијева да развије енергетску независност од Русије.

“Хантер Бајден је приватни грађанин и адвокат. Потпредседник не подржава ниједну компанију, нити има било какав утицај на било коју од њих”, тврди потпредседникова представница за медије Кендра Баркоф.

Огласила се и "Бурисма холдингс", објашњењем да ће Бајден да помогне компанији у односима са "међународним организацијама", поред тога што ће да надгледа правно одељење.

Како ће помоћ да се конкретизује остаје да се види. Али Хантеров ангажман је већ сасвим извесно само још један од многих примера успешног "међународног ширења" бизниса звучних презимена америчке политике и дипломатије у кризним глобалним жариштима, у којима САД имају активну улогу.

Нашим крајевима блиски су примери америчке државне секретарке у временима председника Била Клинтона, Медлин Олбрајт, чија компанија "Олбрајт груп" се нашла у најужем избору за продају 75 одсто акција фиксне и мобилне телефоније Косова. А за компанију пензионисаног генерала САД Веслија Кларка, који је предводио кампању НАТО бомбардовања Србије, говорило се да је заинтересована за косовско рудно благо. Све ово је навело немачки Дојче веле да постави питање: "Имају ли Американци протекцију на Косову?"

У покрајини је пословни интерес нашао и "архитекта Дејтонског споразума" и велики поборник независности Косова, сада покојни Ричард Холбрук. Његов дугогодишњи пријатељ, а после пензионисања и пословни партнер, каријерни дипломата Френк Визнер, постављен је својевремено за америчког изасланика за Косово. Визнер је био потпредседник "Америкен интернешенел групе" (АИГ) која је на Косову добила уносан посао продаје полиса осигурања за аутомобиле.

Ови послови, међутим, делују релативно скромно у односу на везе породице Буш, из које су потекла два председника САД, и крупних послова у одбрамбеној индустрији. Када је на чело Беле куће дошао Џорџ Буш млађи, његов отац, тада бивши председник САД Џорџ Буш, био је припадник "Карлајл групе", за коју се сматра да је једна од глобално најбоље политички повезаних група, јер је пуна бивших владиних званичника, укључујући и блиског Бушовог сарадника Џејмса Бејкера.

Примедбе у САД на везе Бушових са "Карлајл групом" почеле су пре напада на САД 11. септембра 2001. године, када су адвокатске фирме које брину о јавном интересу, истражујући и тужећи владине званичнике због злоупотребе положаја и корупције, тражиле да бивши лидер САД напусти групу док му је син у Белој кући. Али "Волстрит џорнал" је 28. септембра 2001. године, недуго после терористичких напада на САД, известио да "Џорџ Буш, отац председника Буша, ради за породицу Бин Ладен посао у Саудијској Арабији, путем 'Карлајл групе', међународне консултантске фирме".

Његов син је недељу дана касније покренуо најдужи амерички рат у Авганистану, у коме је Осама бин Ладен проглашен најтраженијим светским терористом.

Коментари / 0

Оставите коментар