Ко је тај Гутман што прокле Бенфику?

Подсетимо се приче о легендарном Мађару чији дух је и ноћас учинио да фудбалери португалског великана лију сузе после великог европског финала...

Фудбал 15.05.2014 | 19:35
Ко је тај Гутман што прокле Бенфику?

Ово више није шала, ово је озбиљно проклетство! Бенфика је и осми пут изгубила финале једног европског купа јер је тако пре 52 године рекао Бела Гутман?! Тај чувени Мађар бацио је клетву на свој клуб која ће португалског великана учинити најмалерознијим колективом у свету фудбала икада.

Па да се подсетимо ко је био тај Бела Гутман, због чега је толико замрзео Орлове и зашто је његов дух и ноћас лебдео на стадионом у Торину, водивши рачуна да нешто "не крене наопако" и поништи његову чувену клетву...

Један од највећих тренерских умова у историји фудбала је 1961. и 1962. предводио Бенфику до две везане титуле првака Европе. Била је то она чувена генерација Колуње, Аугуста, Еузебија, Симоеша…

Када је 1962. освојена и друга узастопна титула првака Европе, Гутман је после финалног меча пришао руководству клуба и затражио благу повишицу плате. Председник клуба и његови сарадници су га хладнокрвно и арогантно одбили. Разочарани Мађар је тада рекао осветничку реченицу и испоставило се бацио клетву на Бенфику:

"Од сада, па за 100 наредних година, нећете освојити никакав европски трофеј", прорекао је тада Гутман и отишао у уругвајски Пењарол.

Вероватно да тада нико у клубу није много марио за његове речи. Међутим, време је показало да је бацио озбиљну клетву, а да је Бенфика постала најмалерознији клуб Европе. Од тада су популарни Орлови чак пет пута играли у финалима за титулу првака Европе и свих пет пута су изгубили! Од Милана су поражени два пута (1963. и 1990.), а по једном од Интера (1965.), Манчестер Јунајтеда (1968.) и ПСВ Ајндховена (1988.). Чак су играли и једно финале УЕФА Купа, али их је Андерлехт поразио 1983. године. Изгубише прошле године од Челсија у Лиги Европе, изгубише и синоћ...

Занимљиво је да се Гутман касније вратио у клуб на кратко. Био је тренер у сезони 1965/66 када је екипа заустављена у четвртфиналу тадашњег Купа европских шампиона. Тада је опет напустио клуб и више се није враћао у Бенфику, али је клетва остала. Како је време одмицало, тако су навијачи Бенфике све гласније причали о пророчанству највећег тренера у историји клуба. Вероватно су тада и они бацали клетве на оног председника што није хтео да повећа плату Гутману.

Колико је ова легенда озбиљно схваћена, најбоље говори и детаљ из пролећа 1990. године. После четири везана изгубљена финала, Бенфика је играла и пето: против Милана у Бечу. Пар дана пред меч, легенда клуба Еузебио је отишао на Гутманов гроб где је клекао и молио се да клетва буде скинута. Није помогло.

Росонери су славили са 1:0 и од тада Бенфика није видела ниједно европско финале. Занимљиво, управо је Гутман тренер који је открио Еузебија и потписао уговор са њим у једној берберници. Касније се испоставило да је то био најбољи потез у историји Бенфике… Али, ни то није било довољно Гутману за већу плату.

После одласка из Бенфике, ни Мађару нису светале руже. Радио је у шест различитих клубова током 11 година и није освојио ниједан трофеј. Због шаке новца је прекинута једна успешна сарадња, после чега никоме није кренуло набоље.

Иначе, реч је о човеку који је унео револуцију у свет фудбала са формацијом 4-2-4, а чувен је по изреци да је за сваког тренера фатална трећа сезона у клубу. У каријери је тренирао великане Милан, Порто, Бенфику, Хонвед, Пењарол, Сао Пауло, Аустрију… Умро је 1981. године у Бечу, али када год би Бенфика играла неко велико финале као да се повампири, гледа однекуд и не попушта. Не да трофеј стигне на Луж па то ти је.

Да ли је могуће да ће тако бити све до 2062?

Коментари / 0

Оставите коментар