Ko je taj Gutman što prokle Benfiku?

Podsetimo se priče o legendarnom Mađaru čiji duh je i noćas učinio da fudbaleri portugalskog velikana liju suze posle velikog evropskog finala...

Fudbal 15.05.2014 | 19:35
Ko je taj Gutman što prokle Benfiku?

Ovo više nije šala, ovo je ozbiljno prokletstvo! Benfika je i osmi put izgubila finale jednog evropskog kupa jer je tako pre 52 godine rekao Bela Gutman?! Taj čuveni Mađar bacio je kletvu na svoj klub koja će portugalskog velikana učiniti najmaleroznijim kolektivom u svetu fudbala ikada.

Pa da se podsetimo ko je bio taj Bela Gutman, zbog čega je toliko zamrzeo Orlove i zašto je njegov duh i noćas lebdeo na stadionom u Torinu, vodivši računa da nešto "ne krene naopako" i poništi njegovu čuvenu kletvu...

Jedan od najvećih trenerskih umova u istoriji fudbala je 1961. i 1962. predvodio Benfiku do dve vezane titule prvaka Evrope. Bila je to ona čuvena generacija Kolunje, Augusta, Euzebija, Simoeša…

Kada je 1962. osvojena i druga uzastopna titula prvaka Evrope, Gutman je posle finalnog meča prišao rukovodstvu kluba i zatražio blagu povišicu plate. Predsednik kluba i njegovi saradnici su ga hladnokrvno i arogantno odbili. Razočarani Mađar je tada rekao osvetničku rečenicu i ispostavilo se bacio kletvu na Benfiku:

"Od sada, pa za 100 narednih godina, nećete osvojiti nikakav evropski trofej", prorekao je tada Gutman i otišao u urugvajski Penjarol.

Verovatno da tada niko u klubu nije mnogo mario za njegove reči. Međutim, vreme je pokazalo da je bacio ozbiljnu kletvu, a da je Benfika postala najmalerozniji klub Evrope. Od tada su popularni Orlovi čak pet puta igrali u finalima za titulu prvaka Evrope i svih pet puta su izgubili! Od Milana su poraženi dva puta (1963. i 1990.), a po jednom od Intera (1965.), Mančester Junajteda (1968.) i PSV Ajndhovena (1988.). Čak su igrali i jedno finale UEFA Kupa, ali ih je Anderleht porazio 1983. godine. Izgubiše prošle godine od Čelsija u Ligi Evrope, izgubiše i sinoć...

Zanimljivo je da se Gutman kasnije vratio u klub na kratko. Bio je trener u sezoni 1965/66 kada je ekipa zaustavljena u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona. Tada je opet napustio klub i više se nije vraćao u Benfiku, ali je kletva ostala. Kako je vreme odmicalo, tako su navijači Benfike sve glasnije pričali o proročanstvu najvećeg trenera u istoriji kluba. Verovatno su tada i oni bacali kletve na onog predsednika što nije hteo da poveća platu Gutmanu.

Koliko je ova legenda ozbiljno shvaćena, najbolje govori i detalj iz proleća 1990. godine. Posle četiri vezana izgubljena finala, Benfika je igrala i peto: protiv Milana u Beču. Par dana pred meč, legenda kluba Euzebio je otišao na Gutmanov grob gde je klekao i molio se da kletva bude skinuta. Nije pomoglo.

Rosoneri su slavili sa 1:0 i od tada Benfika nije videla nijedno evropsko finale. Zanimljivo, upravo je Gutman trener koji je otkrio Euzebija i potpisao ugovor sa njim u jednoj berbernici. Kasnije se ispostavilo da je to bio najbolji potez u istoriji Benfike… Ali, ni to nije bilo dovoljno Gutmanu za veću platu.

Posle odlaska iz Benfike, ni Mađaru nisu svetale ruže. Radio je u šest različitih klubova tokom 11 godina i nije osvojio nijedan trofej. Zbog šake novca je prekinuta jedna uspešna saradnja, posle čega nikome nije krenulo nabolje.

Inače, reč je o čoveku koji je uneo revoluciju u svet fudbala sa formacijom 4-2-4, a čuven je po izreci da je za svakog trenera fatalna treća sezona u klubu. U karijeri je trenirao velikane Milan, Porto, Benfiku, Honved, Penjarol, Sao Paulo, Austriju… Umro je 1981. godine u Beču, ali kada god bi Benfika igrala neko veliko finale kao da se povampiri, gleda odnekud i ne popušta. Ne da trofej stigne na Luž pa to ti je.

Da li je moguće da će tako biti sve do 2062?

Komentari / 0

Ostavite komentar