СДС захтјева од владе да прогласи ванредно стање у Српској (ВИДЕО)

,,Тражимо од Владе Републике Српке да хитно прогласи ванредно стање на цијелој територији Српске и да се мобилишу све снаге како би се помогло угроженом становништву'', изјавио је данас у источном Сарајеву
предсједник СДС-а Младен Босић.

Република Српска 15.05.2014 | 18:50
СДС захтјева од владе  да прогласи ванредно стање у Српској (ВИДЕО)

Он апелује на све у Српској, и власти и становништво, да покажу солидарност и помогну локалним заједницама које је задесила елементарна непогода и које су и блокади. Реакција Владе Републике Српке није адекватна и они покушавају да умање размјере катастрофе која је захватила највећи дио Српске, сматрају у СДС-у.

,,Ми добијамо вапаје из локалних заједница да дигнемо свијест јавности око ситуације у којој се они налазе. Није довољно ангажовати специјалне јединице. Људима требају чамци за евакуацију, траже храну'', каже Мледен  Босић предсједник СДС-а и додаје:

,,СДС апелује на све оне који треба да се мобилишу да то ураде. Апелујемо на све нивое власти и на све грашане да се солидаришу са свима који су угрожени''.

У СДС-у сматрају да у Српској не постоји систем дјеловања у ванредним ситуацијама. Највећи терет је на локалним заједницама. Закон их је обавезао да имају јединице цивилне заштите које се попуњавају
волонтерима без опреме за адекватну реакцију у ванредним ситуацијама.

,,Да би одговор био адекватан опрема тих јединица мора бити много већа. Локалне заједнице од надлежних органа Републике Српске добиле су законско рјешење које каже шта су наше обавезе, али те обавезе не прате одговарајућа финансијска средства која би нам омогућила да рјешавамо проблеме'', истиче Предраг Ковач замјеник предсједника СДС-а и начелник општине Источна Илиџа.

Сада није вријеме да анализирамо ко је одговоран што нисмо припремљени за овакву ситуацију, али,поручују из СДС-а, када се стање смири тражићемо  одговор зашто се није ништа урадило након великих поплава 2010.године.

,,Власт од тада па до данас није обезбиједила насипе и заштиту од поплава иако су то тада обећали. Касније ћемо поставити питање гдје су отишла огромна средстава од Водопривреде? Очито да нису отишла за заштиту
угрожених подручја'', каже Мледен Босић предсједник СДС-а.

У СДС-у нису задовољни ни реакцијом Институција БиХ. Питају се зашто у ванредној ситуацији када је велики број грађана угрожен, Савјет министара није у сталном засједању?

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

вукоје

15.05.2014 20:40

Неспособна је ова власт и да прогласи ванредно стање. Неће Леми ништа да проглашава док му воћњаци не буду угрожени.

ОДГОВОРИТЕ