SDS zahtjeva od vlade da proglasi vanredno stanje u Srpskoj (VIDEO)

,,Tražimo od Vlade Republike Srpke da hitno proglasi vanredno stanje na cijeloj teritoriji Srpske i da se mobilišu sve snage kako bi se pomoglo ugroženom stanovništvu'', izjavio je danas u istočnom Sarajevu
predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Republika Srpska 15.05.2014 | 18:50
SDS zahtjeva od vlade  da proglasi vanredno stanje u Srpskoj (VIDEO)

On apeluje na sve u Srpskoj, i vlasti i stanovništvo, da pokažu solidarnost i pomognu lokalnim zajednicama koje je zadesila elementarna nepogoda i koje su i blokadi. Reakcija Vlade Republike Srpke nije adekvatna i oni pokušavaju da umanje razmjere katastrofe koja je zahvatila najveći dio Srpske, smatraju u SDS-u.

,,Mi dobijamo vapaje iz lokalnih zajednica da dignemo svijest javnosti oko situacije u kojoj se oni nalaze. Nije dovoljno angažovati specijalne jedinice. Ljudima trebaju čamci za evakuaciju, traže hranu'', kaže Mleden  Bosić predsjednik SDS-a i dodaje:

,,SDS apeluje na sve one koji treba da se mobilišu da to urade. Apelujemo na sve nivoe vlasti i na sve grašane da se solidarišu sa svima koji su ugroženi''.

U SDS-u smatraju da u Srpskoj ne postoji sistem djelovanja u vanrednim situacijama. Najveći teret je na lokalnim zajednicama. Zakon ih je obavezao da imaju jedinice civilne zaštite koje se popunjavaju
volonterima bez opreme za adekvatnu reakciju u vanrednim situacijama.

,,Da bi odgovor bio adekvatan oprema tih jedinica mora biti mnogo veća. Lokalne zajednice od nadležnih organa Republike Srpske dobile su zakonsko rješenje koje kaže šta su naše obaveze, ali te obaveze ne prate odgovarajuća finansijska sredstva koja bi nam omogućila da rješavamo probleme'', ističe Predrag Kovač zamjenik predsjednika SDS-a i načelnik opštine Istočna Ilidža.

Sada nije vrijeme da analiziramo ko je odgovoran što nismo pripremljeni za ovakvu situaciju, ali,poručuju iz SDS-a, kada se stanje smiri tražićemo  odgovor zašto se nije ništa uradilo nakon velikih poplava 2010.godine.

,,Vlast od tada pa do danas nije obezbijedila nasipe i zaštitu od poplava iako su to tada obećali. Kasnije ćemo postaviti pitanje gdje su otišla ogromna sredstava od Vodoprivrede? Očito da nisu otišla za zaštitu
ugroženih područja'', kaže Mleden Bosić predsjednik SDS-a.

U SDS-u nisu zadovoljni ni reakcijom Institucija BiH. Pitaju se zašto u vanrednoj situaciji kada je veliki broj građana ugrožen, Savjet ministara nije u stalnom zasjedanju?

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

вукоје

15.05.2014 20:40

Неспособна је ова власт и да прогласи ванредно стање. Неће Леми ништа да проглашава док му воћњаци не буду угрожени.

ODGOVORITE