Премијер лига у бројкама

Знате ли ко су најмлађи и најстарији стрелци ове сезоне у првенству Енглеске? Или која два клуба нису одиграла меч без голова? Или колико је пута Ливерпул погодио оквир гола, а колико су центаршутева упутили играчи Манчестер јунајтеда?

Фудбал 15.05.2014 | 17:24
Премијер лига у бројкама

Британски новинари увек велику пажњу поклањају статистици, без обзира што за њу многи кажу да је као бикини: "открива много тога, а не показује ништа".

Волели статистику или не, свакако је увек занимљиво бацити поглед на бројке.

Зато вам преносимо шта су све забележили педантни енглески новинари ове сезоне у Премијер лиги.

Видећете, има занимљивих података...

1 – Била је ово прва сезона у историји Премијер лиге у којој су два клуба успела да постигну више од 100 голова (Манчестер сити 102, Ливерпул 101). Претходно је више од 100 голова постигао само Челси (103) у сезони 2009/2010.

1 – Била је ово прва сезона Премијер лиге у којој последњепласирани тим током Божића (Сандерленд) није испао из лиге, а тим који је у то време био први на табели (Ливерпул), није постао шампион. Исто се претходно догодило у сезони 1990/1991, када је Шефилд јунајтед опстао, а Ливерпул изгубио трон од Арсенала.

1 – Рики ван Волфсвинкел, нападач Норича, постигао је гол у првом колу из првог ударца у оквир гола. После тога је успео само још осам пута да шутира у оквир гола и само једном да савлада голмана. Играо је у 25 мечева.

2 – клуба нису одиграла меч без голова (0:0) ове сезоне. То су Ливерпул и Фулам.

4 – аутогола постигао је Мартин Шкртел ове сезоне, док је седам пута затресао противничку мрежу, по чему је најефикаснији дефанзивац лиге.

6 – аутоголова ове сезоне примили су Ливерпул и Сандерленд.

7 – црвених картона показано је играчима Сандерленда, по чему су први у лиги.

7. – пут у 22 сезоне Премијер лиге шампион је одлучен у последњем колу.

7 – пораза на домаћем терену доживео је Манчестер јунајтед ове сезоне, што је најлошији учинак клуба са Олд Трафорда још од 1973/1974.

8 – узастопних утакмица Данијел Стариџ био је стрелац за Ливерпул, што је најдужи низ једног фудбалера у историји "Редса".

10- голова постигао је Луис Суарез у децембру и тако постао једини играч Премијер лиге са двоцифреним бројем голова у једном месецу.

12 – пенала извели су фудбалери Ливерпула ове сезоне, што је најмање пет више од неког другог тима.

13 – секунди требало је Асмиру Беговићу, Хесусу Навасу и Џеју Родригезу да постигну голове.

15 – голова постигао је Ромел Лукаку ове сезоне за Евертон, па је са укупно 32, од када је 2012. стигао у Челси, постао играч са највише погодака на позајмицама у историји Премијер лиге.

18 – година и 76 дана имао је Серж Гнабри када је постигао гол за Арсенал против Свонсија у септембру и тако постао најмлађи играч у лиги који је ове сезоне затресао противничку мрежу.

25 – пута ове сезоне долазило је до промене на водећој позицији Премијер лиге. Прошле сезоне то се догодило само четири пута.

25 – бодова мање освојио је Манчестер јунајтед ове сезоне (64), него прошле када је био шампион.

27 – пута погодили су пречку или стативу играчи Ливерпула, више од било ког другог тима.

31 – гол постигао је Луис Суарез ове сезоне, а ниједан из пенала! Он је тек други играч у историји такмичења који је постигао 30 и више голова у једној сезони, а да није погађао са беле тачке. Претходно је то учинио Енди Кол (1993/94), када је као играч Њукасла 34 пута савладао противничке голмане.

35 – година и 289 дана имао је Френк Лампард када је постигао погодак против Стоука у априлу, чиме је везиста Челсија постао најстарији играч Премијер лиге који се ове сезоне уписао у стрелце.

49 – жутих картона показано је играчима последњепласираног Кардифа. Сви остали тимови добили су по 50 или више јавних опомена.

59 – одсто побеђених мечева имао је Тим Шервуд, што је најбољи учинак за једног тренера Тотенхема у историји клуба.

78 – утакмица било је потребно да би Жозе Мурињо изгубио прву утакмицу на Стамфорд Бриџу као тренер Челсија.

89 – измена током мечева направила је екипа Ливерпула, што је најмање ове сезоне. Највише замењених играча током утакмица имао је Челси – 113.

121 – успешно додавање имао је Шеик Тиоте из Њуксла у мечу са Кристал Паласом.

999 – центаршутева, рачунајући и оне из корнера, упутили су фудбалери Манчестер јунајтед ове сезоне.

Коментари / 0

Оставите коментар