Premijer liga u brojkama

Znate li ko su najmlađi i najstariji strelci ove sezone u prvenstvu Engleske? Ili koja dva kluba nisu odigrala meč bez golova? Ili koliko je puta Liverpul pogodio okvir gola, a koliko su centaršuteva uputili igrači Mančester junajteda?

Fudbal 15.05.2014 | 17:24
Premijer liga u brojkama

Britanski novinari uvek veliku pažnju poklanjaju statistici, bez obzira što za nju mnogi kažu da je kao bikini: "otkriva mnogo toga, a ne pokazuje ništa".

Voleli statistiku ili ne, svakako je uvek zanimljivo baciti pogled na brojke.

Zato vam prenosimo šta su sve zabeležili pedantni engleski novinari ove sezone u Premijer ligi.

Videćete, ima zanimljivih podataka...

1 – Bila je ovo prva sezona u istoriji Premijer lige u kojoj su dva kluba uspela da postignu više od 100 golova (Mančester siti 102, Liverpul 101). Prethodno je više od 100 golova postigao samo Čelsi (103) u sezoni 2009/2010.

1 – Bila je ovo prva sezona Premijer lige u kojoj poslednjeplasirani tim tokom Božića (Sanderlend) nije ispao iz lige, a tim koji je u to vreme bio prvi na tabeli (Liverpul), nije postao šampion. Isto se prethodno dogodilo u sezoni 1990/1991, kada je Šefild junajted opstao, a Liverpul izgubio tron od Arsenala.

1 – Riki van Volfsvinkel, napadač Noriča, postigao je gol u prvom kolu iz prvog udarca u okvir gola. Posle toga je uspeo samo još osam puta da šutira u okvir gola i samo jednom da savlada golmana. Igrao je u 25 mečeva.

2 – kluba nisu odigrala meč bez golova (0:0) ove sezone. To su Liverpul i Fulam.

4 – autogola postigao je Martin Škrtel ove sezone, dok je sedam puta zatresao protivničku mrežu, po čemu je najefikasniji defanzivac lige.

6 – autogolova ove sezone primili su Liverpul i Sanderlend.

7 – crvenih kartona pokazano je igračima Sanderlenda, po čemu su prvi u ligi.

7. – put u 22 sezone Premijer lige šampion je odlučen u poslednjem kolu.

7 – poraza na domaćem terenu doživeo je Mančester junajted ove sezone, što je najlošiji učinak kluba sa Old Traforda još od 1973/1974.

8 – uzastopnih utakmica Danijel Staridž bio je strelac za Liverpul, što je najduži niz jednog fudbalera u istoriji "Redsa".

10- golova postigao je Luis Suarez u decembru i tako postao jedini igrač Premijer lige sa dvocifrenim brojem golova u jednom mesecu.

12 – penala izveli su fudbaleri Liverpula ove sezone, što je najmanje pet više od nekog drugog tima.

13 – sekundi trebalo je Asmiru Begoviću, Hesusu Navasu i Džeju Rodrigezu da postignu golove.

15 – golova postigao je Romel Lukaku ove sezone za Everton, pa je sa ukupno 32, od kada je 2012. stigao u Čelsi, postao igrač sa najviše pogodaka na pozajmicama u istoriji Premijer lige.

18 – godina i 76 dana imao je Serž Gnabri kada je postigao gol za Arsenal protiv Svonsija u septembru i tako postao najmlađi igrač u ligi koji je ove sezone zatresao protivničku mrežu.

25 – puta ove sezone dolazilo je do promene na vodećoj poziciji Premijer lige. Prošle sezone to se dogodilo samo četiri puta.

25 – bodova manje osvojio je Mančester junajted ove sezone (64), nego prošle kada je bio šampion.

27 – puta pogodili su prečku ili stativu igrači Liverpula, više od bilo kog drugog tima.

31 – gol postigao je Luis Suarez ove sezone, a nijedan iz penala! On je tek drugi igrač u istoriji takmičenja koji je postigao 30 i više golova u jednoj sezoni, a da nije pogađao sa bele tačke. Prethodno je to učinio Endi Kol (1993/94), kada je kao igrač Njukasla 34 puta savladao protivničke golmane.

35 – godina i 289 dana imao je Frenk Lampard kada je postigao pogodak protiv Stouka u aprilu, čime je vezista Čelsija postao najstariji igrač Premijer lige koji se ove sezone upisao u strelce.

49 – žutih kartona pokazano je igračima poslednjeplasiranog Kardifa. Svi ostali timovi dobili su po 50 ili više javnih opomena.

59 – odsto pobeđenih mečeva imao je Tim Šervud, što je najbolji učinak za jednog trenera Totenhema u istoriji kluba.

78 – utakmica bilo je potrebno da bi Žoze Murinjo izgubio prvu utakmicu na Stamford Bridžu kao trener Čelsija.

89 – izmena tokom mečeva napravila je ekipa Liverpula, što je najmanje ove sezone. Najviše zamenjenih igrača tokom utakmica imao je Čelsi – 113.

121 – uspešno dodavanje imao je Šeik Tiote iz Njuksla u meču sa Kristal Palasom.

999 – centaršuteva, računajući i one iz kornera, uputili su fudbaleri Mančester junajted ove sezone.

Komentari / 0

Ostavite komentar