Стање ескалирало у послијеподневним часовима

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић изјавио је да водостаји Врбаса и Врбање расту, те да је изливањем ријеке Врбас угрожено више од 15 објеката у насељу Карановац и око десетак објеката у насељу Врбања.

Република Српска 15.05.2014 | 18:03
Стање ескалирало у послијеподневним часовима

"Стање је ескалирало у послијеподневним часовима, када је почела да се изливају ријеке Врбас и Врбања и угрожавају значајан дио домаћинстава", рекао је Гаврановић.

Према његовим ријечима, проблема има у насељу Карановац у зони насеља Дервиши, Чесма и Врбања.

Он је рекао да је одржана ванредна сједница градског Штаба за ванредне ситуације на којем су представници Одсјека за Цивилну заштиту информисали Штаб о стању на терену и гдје су договорене мјере за наредни период.

Гаврановић је истакао да је након снимања ситуације на терену ангажована Јединица за рад и спашавање на води, а дат је налог надлежним службама да се ангажују све расположиве снаге.

"Екипе су стално на терену и у контактима са грађанима", додао је Гаврановић и навео да ће се предузимати све потребне мјере и пружити сва неопходна помоћ на терену.

Гаврановић, који се са представницима надлежних служби налази на терену, рекао је да ће нова сједница Штаба Цивилне заштите за ванредне ситуације бити одржана вечерас у 19 часова.

Он је рекао да се све информације о тренутном стању на терену грађани могу обратити надлежним службама на број телефона 121.

"Позивом на овај број Центру за обавјештавање грађани могу да јаве гдје настаје опасност за њихове објекте, пријаве и затраже интервенцију наших јединица", рекао је Гаврановић.

На ванредној сједници градског Штаба за ванредне ситуације речено је да је у насељу Карановац поплављено неколико дворишних и помоћних објеката, гдје је већ упућен један контингент врећа за заштиту од поплава.

Дио Јесењинове улице код Ронилачког клуба "Бук" је под водом, али ниједан објекат није угрожен, док је у Улици Змај Огњеног Вука, у насељу Лазарево, поплављена једна гаража и постављене су вреће за
заштиту.

На сједници је речено да се ријека Врбања излила на неколико мјеста, али је констатовано да још нема потребе за евакуацијом становништва.

Гаврановић, који је и командант Штаба, дао је налог надлежним службама да се ангажују све расположиве снаге, као и јединица за рад и спасавање на води, да се обиђу све угрожене локације, те да комунални сектор буде у приправности да интервенише ако се укаже потреба.

Такође, уколико буде потребе, наложено је да се обезбиједи достављање хране и лијекова угроженом становништву.

Коментари / 0

Оставите коментар