Stanje eskaliralo u poslijepodnevnim časovima

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović izjavio je da vodostaji Vrbasa i Vrbanje rastu, te da je izlivanjem rijeke Vrbas ugroženo više od 15 objekata u naselju Karanovac i oko desetak objekata u naselju Vrbanja.

Republika Srpska 15.05.2014 | 18:03
Stanje eskaliralo u poslijepodnevnim časovima

"Stanje je eskaliralo u poslijepodnevnim časovima, kada je počela da se izlivaju rijeke Vrbas i Vrbanja i ugrožavaju značajan dio domaćinstava", rekao je Gavranović.

Prema njegovim riječima, problema ima u naselju Karanovac u zoni naselja Derviši, Česma i Vrbanja.

On je rekao da je održana vanredna sjednica gradskog Štaba za vanredne situacije na kojem su predstavnici Odsjeka za Civilnu zaštitu informisali Štab o stanju na terenu i gdje su dogovorene mjere za naredni period.

Gavranović je istakao da je nakon snimanja situacije na terenu angažovana Jedinica za rad i spašavanje na vodi, a dat je nalog nadležnim službama da se angažuju sve raspoložive snage.

"Ekipe su stalno na terenu i u kontaktima sa građanima", dodao je Gavranović i naveo da će se preduzimati sve potrebne mjere i pružiti sva neophodna pomoć na terenu.

Gavranović, koji se sa predstavnicima nadležnih službi nalazi na terenu, rekao je da će nova sjednica Štaba Civilne zaštite za vanredne situacije biti održana večeras u 19 časova.

On je rekao da se sve informacije o trenutnom stanju na terenu građani mogu obratiti nadležnim službama na broj telefona 121.

"Pozivom na ovaj broj Centru za obavještavanje građani mogu da jave gdje nastaje opasnost za njihove objekte, prijave i zatraže intervenciju naših jedinica", rekao je Gavranović.

Na vanrednoj sjednici gradskog Štaba za vanredne situacije rečeno je da je u naselju Karanovac poplavljeno nekoliko dvorišnih i pomoćnih objekata, gdje je već upućen jedan kontingent vreća za zaštitu od poplava.

Dio Jesenjinove ulice kod Ronilačkog kluba "Buk" je pod vodom, ali nijedan objekat nije ugrožen, dok je u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka, u naselju Lazarevo, poplavljena jedna garaža i postavljene su vreće za
zaštitu.

Na sjednici je rečeno da se rijeka Vrbanja izlila na nekoliko mjesta, ali je konstatovano da još nema potrebe za evakuacijom stanovništva.

Gavranović, koji je i komandant Štaba, dao je nalog nadležnim službama da se angažuju sve raspoložive snage, kao i jedinica za rad i spasavanje na vodi, da se obiđu sve ugrožene lokacije, te da komunalni sektor bude u pripravnosti da interveniše ako se ukaže potreba.

Takođe, ukoliko bude potrebe, naloženo je da se obezbijedi dostavljanje hrane i lijekova ugroženom stanovništvu.

Komentari / 0

Ostavite komentar