Брчко: Угрожено више стотина домаћинстава

Стање на поплављеним подручјма дистритка Брчко се погоршава, из корита су се излиле ријеке Брка и Тиња и дуж њиховог тока вода угрожава више стотина домаћинстава.

 

Босна и Херцеговина 15.05.2014 | 19:43
Брчко: Угрожено више стотина домаћинстава

Екипе Цивилне заштите евакуисале су више од 50 лица са поплављених подручја, укључујући штићенике и особље старачког дома у брчанском насељу Ријеке.

Најтеже погођеним подручјима у насељима Брка и Паланка, уз помоћ  полиције, доставља се храна и вода за пиће, а путна инфраструктура на неколико тачака је интервентно прокопана да би бујици био омогућен проток.

У прекиду је саобраћај на путним комуникцијама које насеља Брка, Паланка и Горњи Рахић повезују са градом, а возила не саобраћају ни преко моста на Брци у брчанском насељу Кланац.

Малезијски пут, који Брчко повезује са магистралном саобраћајницом Тузла – Орашје, као и сви локални правци у западном и јужном дијелу дистрикта су затворени због изливања воде на више мјеста.

Камиони са пијеском и врећама упућени су на најугроженија подручја, а наставе у свим школама данас и сутра неће бити.

Грађани са поплављених подручја позивају се да се за помоћ обрате на телефоне 121 и 123.

О поплавама у дистрикту данас је било ријечи на сједници локалног парламента, гдје је градоначелник Анто Домић истакао да је већина саобраћајница непроходна и дијелови магистралних путева у правцу Тузле и
Бањалуке.

Посланицима је предочено да су се из корита излиле све притоке ријеке Саве, а да посебно забрињава водостај ријека Тиња и Брка који  расте из часа у час.

Посланик СББ-а Халил Љуца обишао је насеља у југозападном дијелу дистрикта и увјерио се да су до критичне тачке набујале рјечице Зовичица и Рашљанска ријека, а да су становници забринути када и гдје да
евакуишу стоку.

Посланик ХСС-а Иван Крндељ указао је на проблеме власника поплављених кућа у селима Боће, Зовик и Сеоњаци који се жале на недостатак џакова са пијеском и да не располажу са довољним количинама
чизама тзв. рибарица.

Влада дистрикта синоћ је поново прогласила стање елементарне непогоде на цијелом подручју Брчко дистрикта.

 

Коментари / 0

Оставите коментар