Brčko: Ugroženo više stotina domaćinstava

Stanje na poplavljenim područjma distritka Brčko se pogoršava, iz korita su se izlile rijeke Brka i Tinja i duž njihovog toka voda ugrožava više stotina domaćinstava.

 

Bosna i Hercegovina 15.05.2014 | 19:43
Brčko: Ugroženo više stotina domaćinstava

Ekipe Civilne zaštite evakuisale su više od 50 lica sa poplavljenih područja, uključujući štićenike i osoblje staračkog doma u brčanskom naselju Rijeke.

Najteže pogođenim područjima u naseljima Brka i Palanka, uz pomoć  policije, dostavlja se hrana i voda za piće, a putna infrastruktura na nekoliko tačaka je interventno prokopana da bi bujici bio omogućen protok.

U prekidu je saobraćaj na putnim komunikcijama koje naselja Brka, Palanka i Gornji Rahić povezuju sa gradom, a vozila ne saobraćaju ni preko mosta na Brci u brčanskom naselju Klanac.

Malezijski put, koji Brčko povezuje sa magistralnom saobraćajnicom Tuzla – Orašje, kao i svi lokalni pravci u zapadnom i južnom dijelu distrikta su zatvoreni zbog izlivanja vode na više mjesta.

Kamioni sa pijeskom i vrećama upućeni su na najugroženija područja, a nastave u svim školama danas i sutra neće biti.

Građani sa poplavljenih područja pozivaju se da se za pomoć obrate na telefone 121 i 123.

O poplavama u distriktu danas je bilo riječi na sjednici lokalnog parlamenta, gdje je gradonačelnik Anto Domić istakao da je većina saobraćajnica neprohodna i dijelovi magistralnih puteva u pravcu Tuzle i
Banjaluke.

Poslanicima je predočeno da su se iz korita izlile sve pritoke rijeke Save, a da posebno zabrinjava vodostaj rijeka Tinja i Brka koji  raste iz časa u čas.

Poslanik SBB-a Halil LJuca obišao je naselja u jugozapadnom dijelu distrikta i uvjerio se da su do kritične tačke nabujale rječice Zovičica i Rašljanska rijeka, a da su stanovnici zabrinuti kada i gdje da
evakuišu stoku.

Poslanik HSS-a Ivan Krndelj ukazao je na probleme vlasnika poplavljenih kuća u selima Boće, Zovik i Seonjaci koji se žale na nedostatak džakova sa pijeskom i da ne raspolažu sa dovoljnim količinama
čizama tzv. ribarica.

Vlada distrikta sinoć je ponovo proglasila stanje elementarne nepogode na cijelom području Brčko distrikta.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar