Готово половина грађана не гласа на изборима (ВИДЕО)

Гласачи који не гласају  чине између 40 и 50 одсто грађана са правом гласа у БиХ.

Република Српска 15.05.2014 | 19:21
Готово половина грађана не гласа на изборима (ВИДЕО)

Највећи број апстинената не могу се посматрати као аполитичне, незаинтересоване  особе за политику, већ као особе које су незадовољне квалитетом политичког избора. Показало је овоистраживање : “ Апстиненти у БиХ- Невидљива страна избора“аутора Срђана Пухала које је представила Фондација Фридрих Еберт.


Зашто да гласам, кад немам за кога гласати - питају и одговарају они који никад не излазе на гласање, а њих је у РС 23.3 одсто међу апстинентима.

Има и оних који калкулишу.Некад гласају, а некад не, што је с размјерно са степеном образовања, каже Пухало.


Разлози због којих се не излази на изборе, према ово истраживању, су: то ми ништа не помаже, немам за кога гласати, корумпирани и криминализовани политичари и неиспуњавање предизборних обећања. Све ово не значи и да су апстиненти аполитични, али може довести у питање легитимност званичних политика.

Апстиненти, према овом истраживању, имају најмање повјерења у политичке партије и извршну власт, а највише вјерују вјерским заједницама, полицији и медијима. 
 
БН ТВ 

 



Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ника

15.05.2014 19:34

На предстојецим изборима бице висе гласаца,јер је ситуација неподносљива.Народ је изигран од актуелне власти,свима је до промјена!

ОДГОВОРИТЕ