Gotovo polovina građana ne glasa na izborima (VIDEO)

Glasači koji ne glasaju  čine između 40 i 50 odsto građana sa pravom glasa u BiH.

Republika Srpska 15.05.2014 | 19:21
Gotovo polovina građana ne glasa na izborima (VIDEO)

Najveći broj apstinenata ne mogu se posmatrati kao apolitične, nezainteresovane  osobe za politiku, već kao osobe koje su nezadovoljne kvalitetom političkog izbora. Pokazalo je ovoistraživanje : “ Apstinenti u BiH- Nevidljiva strana izbora“autora Srđana Puhala koje je predstavila Fondacija Fridrih Ebert.


Zašto da glasam, kad nemam za koga glasati - pitaju i odgovaraju oni koji nikad ne izlaze na glasanje, a njih je u RS 23.3 odsto među apstinentima.

Ima i onih koji kalkulišu.Nekad glasaju, a nekad ne, što je s razmjerno sa stepenom obrazovanja, kaže Puhalo.


Razlozi zbog kojih se ne izlazi na izbore, prema ovo istraživanju, su: to mi ništa ne pomaže, nemam za koga glasati, korumpirani i kriminalizovani političari i neispunjavanje predizbornih obećanja. Sve ovo ne znači i da su apstinenti apolitični, ali može dovesti u pitanje legitimnost zvaničnih politika.

Apstinenti, prema ovom istraživanju, imaju najmanje povjerenja u političke partije i izvršnu vlast, a najviše vjeruju vjerskim zajednicama, policiji i medijima. 
 
BN TV 

 



Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nika

15.05.2014 19:34

Na predstojecim izborima bice vise glasaca,jer je situacija nepodnosljiva.Narod je izigran od aktuelne vlasti,svima je do promjena!

ODGOVORITE