Стање у Зворнику све теже

На подручју зворничке општине стање се погоршава из часа у час, а проток воде на Хидроелектрани /ХЕ/ Мали Зворник је 3.000 метара кубних у секунди, рекао је начелник општине Зоран Стевановић.

Република Српска 15.05.2014 | 15:24
Стање у Зворнику  све теже

Он је навео да је проток воде на ХЕ Мали Зворник јутрос био изнад 3.000 метара кубних у секунди, док је у вријеме катастрофалне поплаве из децембра 2010. проток Дрине био 4.000 метара кубних у секунди, али тада није било бујичних водотока попут Сапне и Хоче, које сада праве проблеме.

Он је на ванредној конференцији за новинаре истакао да прогнозе нису оптимистичне, те да падавине и даље не престају.

"Чека нас неизвјесна ноћ уколико дође до повећања протока на ХЕ Мали Зворник за још пар стотина метара кубних. Треба имати у виду и водостај Сапне", упозорио је Стевановић.

Он је саопштио да су непроходни магистрални пут Зворник - Бијељина и Зворник -Власеница, као и пут Зворник - Сапна.

"Настава у основним школама, изузев школе у Пилици, прекинута је до даљег, Дјечији вртић неће радити у поподневној смјени, а сутра ће радити са смањеним кпацитетом, јер вјероватно неће бити воде за пиће", каже Стевановић и истиче да је општина суочена и са проблемом водоснабдијевања, јер, због нестанка струје, није у функцији извориште Сопотник, а из система водоснабдијевања искључен је и један од два бунара на Тилић-ади.

Он је позвао становништво које се снабдијева водом из градског водовода да обезбиједе залихе за наредни период, јер постоји бојазан да ће до краја дана у потпуности престати водоснабдијевање града.

"И снабдијевање електричном енергијом није онакво какво би смо жељели, а екипе Електродистрибције су на терену и гдје год је могуће отклањају кварове", рекао је Стевановић.

Он је саопштио да су најугроженије мјесне заједнице Челопек, Тршић и Економија, те да је тешка ситуација и у Јардану, Церу, Малешићу, Каменици, као и у Дрињачи гдје ни најстарији мјештани не памте такав водостај ријеке Дрињаче. Ту је евакуисано неколико домаћинстава, а до краја дана ће сви они који су у опасности бити евекуисани.

Стевановић је нагласио и да је на подручју општине појавило много клизишта.

"Већина привредних субјеката на простору наше општине је угрожена, на сву срећу производња у 'Алумини' се одија нормално, иако значајан број радника јутрос није дошао на посао, због прекида путних комуникација. Велику штету претрпјела је 'Техноманија'. Боримо се да сачувамо готове производе и магацин сировина у 'Александрији'. Велику штету претрпјела су и сва друга постројења која се налазе у Каракају, гдје се излила ријека Сапна", навео је Стевановић.

Он је истакао да је обезбијеђен превоз пацијената на хемодијализу, као и свих хитних случајева до Службе хитне помоћи.

Према његовим ријечима, ниво подрума у Б блоковима на подручју града је низак, те је дошло до њиховог плављења.

"Покушаћемо у току дана да организујемо црпљење воде из најугроженијих просторија у Б блоковима. Константно пратимо стање и покушавамо да помогнемо најприје онима којима је потребна медицинска помоћ и храна, а потом и свима другима", поручио је Стевановић.

Начелник општине Зворник је рекао и да је обезбијеђен смјештај за све оне којима буде потребно, јер су наредбом Штаба за ванредне ситуације сви угоститељски објекти обавезани да обезбиједе одређени број смјештајног капацитета и оброка, докле год то буде потребно.

Стевановић је саопштио и да су Оружане снаге БиХ послале три возила која имају могућност кретања по путевима који су поплављени и гдје је висок водостај, као и да је десетак припадника Оружаних снага стављено на располагање Штабу цивилне заштите.

"Оно што је добро јесте да водостај Сапне и Дрињаче у њиховим горњим токовима опада полагано, Дрињача је на Рашеву нижа за 15 центиметара, а Сапна је у Петковцима опала за 20 до 25 центиметара у односу на јутрос.
Кад би се смањио водостај Дрине, Сапна не би представљала толики проблем.Међутим, повећање водостаја Дрине значајно утиче и на проток Сапне и на задржавање огромних количина воде у предјелу Каракаја и Економије", објаснио је Стевановић.

Он је захвалио полицији, ватрогасцима, Цивилој заштити, а посебно резервном саставу.

Општински Штаб за ванредне ситуације Зворник прогласио је ванредно стање на територији општине Зворник синоћ у 23 часа због поплава узрокованих обилним кишама.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милy

15.05.2014 19:08

Не дајте се ЗВОРНИЦАНИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сладја м.

15.05.2014 21:30

Надајмо се да це све бити добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

16.05.2014 06:44

Нека, народ је то заслужио, само нам се враћа, како другима дајемо... Ударио брат на брата, вара жена мужа, људи краду, лажу, неће да помажу, већ само гледају како да одмогну... Покајте се, помолите се, помозите једни другима.. Тешко Богу са нама какви смо!

ОДГОВОРИТЕ