Stanje u Zvorniku sve teže

Na području zvorničke opštine stanje se pogoršava iz časa u čas, a protok vode na Hidroelektrani /HE/ Mali Zvornik je 3.000 metara kubnih u sekundi, rekao je načelnik opštine Zoran Stevanović.

Republika Srpska 15.05.2014 | 15:24
Stanje u Zvorniku  sve teže

On je naveo da je protok vode na HE Mali Zvornik jutros bio iznad 3.000 metara kubnih u sekundi, dok je u vrijeme katastrofalne poplave iz decembra 2010. protok Drine bio 4.000 metara kubnih u sekundi, ali tada nije bilo bujičnih vodotoka poput Sapne i Hoče, koje sada prave probleme.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao da prognoze nisu optimistične, te da padavine i dalje ne prestaju.

"Čeka nas neizvjesna noć ukoliko dođe do povećanja protoka na HE Mali Zvornik za još par stotina metara kubnih. Treba imati u vidu i vodostaj Sapne", upozorio je Stevanović.

On je saopštio da su neprohodni magistralni put Zvornik - Bijeljina i Zvornik -Vlasenica, kao i put Zvornik - Sapna.

"Nastava u osnovnim školama, izuzev škole u Pilici, prekinuta je do daljeg, Dječiji vrtić neće raditi u popodnevnoj smjeni, a sutra će raditi sa smanjenim kpacitetom, jer vjerovatno neće biti vode za piće", kaže Stevanović i ističe da je opština suočena i sa problemom vodosnabdijevanja, jer, zbog nestanka struje, nije u funkciji izvorište Sopotnik, a iz sistema vodosnabdijevanja isključen je i jedan od dva bunara na Tilić-adi.

On je pozvao stanovništvo koje se snabdijeva vodom iz gradskog vodovoda da obezbijede zalihe za naredni period, jer postoji bojazan da će do kraja dana u potpunosti prestati vodosnabdijevanje grada.

"I snabdijevanje električnom energijom nije onakvo kakvo bi smo željeli, a ekipe Elektrodistribcije su na terenu i gdje god je moguće otklanjaju kvarove", rekao je Stevanović.

On je saopštio da su najugroženije mjesne zajednice Čelopek, Tršić i Ekonomija, te da je teška situacija i u Jardanu, Ceru, Malešiću, Kamenici, kao i u Drinjači gdje ni najstariji mještani ne pamte takav vodostaj rijeke Drinjače. Tu je evakuisano nekoliko domaćinstava, a do kraja dana će svi oni koji su u opasnosti biti evekuisani.

Stevanović je naglasio i da je na području opštine pojavilo mnogo klizišta.

"Većina privrednih subjekata na prostoru naše opštine je ugrožena, na svu sreću proizvodnja u 'Alumini' se odija normalno, iako značajan broj radnika jutros nije došao na posao, zbog prekida putnih komunikacija. Veliku štetu pretrpjela je 'Tehnomanija'. Borimo se da sačuvamo gotove proizvode i magacin sirovina u 'Aleksandriji'. Veliku štetu pretrpjela su i sva druga postrojenja koja se nalaze u Karakaju, gdje se izlila rijeka Sapna", naveo je Stevanović.

On je istakao da je obezbijeđen prevoz pacijenata na hemodijalizu, kao i svih hitnih slučajeva do Službe hitne pomoći.

Prema njegovim riječima, nivo podruma u B blokovima na području grada je nizak, te je došlo do njihovog plavljenja.

"Pokušaćemo u toku dana da organizujemo crpljenje vode iz najugroženijih prostorija u B blokovima. Konstantno pratimo stanje i pokušavamo da pomognemo najprije onima kojima je potrebna medicinska pomoć i hrana, a potom i svima drugima", poručio je Stevanović.

Načelnik opštine Zvornik je rekao i da je obezbijeđen smještaj za sve one kojima bude potrebno, jer su naredbom Štaba za vanredne situacije svi ugostiteljski objekti obavezani da obezbijede određeni broj smještajnog kapaciteta i obroka, dokle god to bude potrebno.

Stevanović je saopštio i da su Oružane snage BiH poslale tri vozila koja imaju mogućnost kretanja po putevima koji su poplavljeni i gdje je visok vodostaj, kao i da je desetak pripadnika Oružanih snaga stavljeno na raspolaganje Štabu civilne zaštite.

"Ono što je dobro jeste da vodostaj Sapne i Drinjače u njihovim gornjim tokovima opada polagano, Drinjača je na Raševu niža za 15 centimetara, a Sapna je u Petkovcima opala za 20 do 25 centimetara u odnosu na jutros.
Kad bi se smanjio vodostaj Drine, Sapna ne bi predstavljala toliki problem.Međutim, povećanje vodostaja Drine značajno utiče i na protok Sapne i na zadržavanje ogromnih količina vode u predjelu Karakaja i Ekonomije", objasnio je Stevanović.

On je zahvalio policiji, vatrogascima, Civiloj zaštiti, a posebno rezervnom sastavu.

Opštinski Štab za vanredne situacije Zvornik proglasio je vanredno stanje na teritoriji opštine Zvornik sinoć u 23 časa zbog poplava uzrokovanih obilnim kišama.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mily

15.05.2014 19:08

Ne dajte se ZVORNICANI!

ODGOVORITE
Name

sladja m.

15.05.2014 21:30

Nadajmo se da ce sve biti dobro.

ODGOVORITE
Name

...

16.05.2014 06:44

Нека, народ је то заслужио, само нам се враћа, како другима дајемо... Ударио брат на брата, вара жена мужа, људи краду, лажу, неће да помажу, већ само гледају како да одмогну... Покајте се, помолите се, помозите једни другима.. Тешко Богу са нама какви смо!

ODGOVORITE