Почео Сабор Српске православне цркве

Сабор СПЦ почео литургијом у манастиру Студеница и свечаним чином призива Светог духа у Петровој цркви код Новог Пазара које је служио патријарх српски Иринеј.

Србија 15.05.2014 | 07:43
Почео Сабор Српске православне цркве

Поглавар Српске православне цркве је, обраћајући се верницима испред Петрове цркве, рекао да је разлог због чега је Сабор почео у том крају, обележавање 900 година од рођења Стефана Немање (Светог Симеона).
 
"Његово рођење обележило је почетак историје српског народа и под његовим благословом траје до дана данашњег. Сама свест и сазнање да је на овим просторима одрастао и највећи син нашег народа Свети Сава улива понос и радост у Господу што смо његови следбеници у свему што је Христово и светосавско", рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх је позвао окупљене православне вернике из Новог Пазара да "покажу хришћанску љубав према народу друге вере са којима заједно живе, јер су то њихова браћа по крви".

"Нећемо улазити у то како су и зашто они постали то што јесу, сигурно не од врућих колача. Само њихови преци знају шта их је условљавало да промене веру. Недавно смо чули и једног овдашњег политичара који каже да је потомак Светог Саве. То је истина, сви су они његови потомци и то треба да знају", рекао је поглавар СПЦ.

Епископ рашкопризренски Теодосије изјавио је да је долазак патријарха Иринеја са свештенством у Нови Пазар "окрепљење за епархију и верни народ".

"Овај део наше епархије, Стари Рас, много је страдао у нашој историји, страдале су наше светиње, народ, али су се светиње обнављале, а народ који је одлазио враћао се јер је ово света српска земља коју нам је оставио родоначелник српског рода Симеон Мироточиви", рекао је владика Теодосије.

Радни део заседања Сабора СПЦ одржава се у Патријаршији у Београду.

Коментари / 0

Оставите коментар