Отказано обиљежавање страдања војника (ВИДЕО)

За данас планирано обиљежавање страдања припадника ЈНА у "Тузланској колони" отказано је због временских непогода, потврдио је помоћник министра борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Република Српска 15.05.2014 | 11:31
Отказано обиљежавање страдања војника (ВИДЕО)

У Бијељини и Тузли данас је било планирано обиљежавање 22 године од страдања припадника ЈНА у "Тузланској колони".

У нападу на колону погинуло је 59 припадника ЈНА, док су 44 рањена. Колона ЈНА је из засједе нападнута у Тузли 15. маја 1992. године приликом договореног напуштања касарни и града.

Правде још нема за жртве муслиманског злочина у Тузли гдје су 15. маја 1992. године убијени и спаљени српски младићи, припадници ЈНА, која се по договору мирно повлачила из града.

Иако су имали чврсто обећање да ће безбједно напустити Тузлу, српски војници су упали у замку преваре тадашње тузланске власти.

"Трагично је да Тузла тај крвави 15. мај слави као дан ослобођења града. Ослобођења од чега? Ниједан метак није испаљен, истиче један од преживјелих учесника "Тузланске колоне" Радојица Илић који је том приликом тешко рањен.

"Ми смо жељели да одемо својим кућама, да дјеца оду својим родитељима, али ни то нам нису дозволили. Направили су злочин, осакатили, поубијали, искрварили. Жалосно је да је са Болнице Градине пуцано по колони", каже Илић.

Синан Алић, адвокат Илије Јуришића једног од оптужених за овај злочин, тврди да постоје документи о припреми ЈНА за напад на Тузлу.

"Шта су радиле минобацачке батерије на Бадрама преко пута касарне, шта је радила батерија хаубица 105 мм постављена у Тракиловићима? Треба о Брчанској малти говорити аргументима, а не емоцијама. Читав снимак Брчанске малте је дат Хашком трибуналу", каже Алић.

"Али управо на основу тог снимка Хашки трибунал је рекао да постоји ознака "А" за Тузланску колону и да лица треба да буду процесуирана", истакао је инспектор у Управи за криминалистику МУП-а Републике Српске Симо Тушевљак.

Према досадашњим сазнањима, у овом злочину погинуло је 56, а рањено 44 људи.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Правда

15.05.2014 03:20

Па доста је погледати задњи снимак гдје приказује изгорјели камион и на приколици неке цијеви од наорузања да ту није било злоцина?? Јер питање је "Засто војска није ставила руке у дзепове и напустила Тузлу". Ко год је са орузјем а не преда се и није заробљен он је мета без казне ко се преда и полози орузје ко би убио тога заробљеника поцинио би злоцин, и оканите се завјере да је неко крив. Криви су васа команда која није ни по цијену зивота младих војника оставити орузје и изаци без орузја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

15.05.2014 06:15

Залосно је сто су погинули недузни кадети за политику Милета Дубајица и његових налогодаваца.

ОДГОВОРИТЕ