Otkazano obilježavanje stradanja vojnika (VIDEO)

Za danas planirano obilježavanje stradanja pripadnika JNA u "Tuzlanskoj koloni" otkazano je zbog vremenskih nepogoda, potvrdio je pomoćnik ministra boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Republika Srpska 15.05.2014 | 11:31
Otkazano obilježavanje stradanja vojnika (VIDEO)

U Bijeljini i Tuzli danas je bilo planirano obilježavanje 22 godine od stradanja pripadnika JNA u "Tuzlanskoj koloni".

U napadu na kolonu poginulo je 59 pripadnika JNA, dok su 44 ranjena. Kolona JNA je iz zasjede napadnuta u Tuzli 15. maja 1992. godine prilikom dogovorenog napuštanja kasarni i grada.

Pravde još nema za žrtve muslimanskog zločina u Tuzli gdje su 15. maja 1992. godine ubijeni i spaljeni srpski mladići, pripadnici JNA, koja se po dogovoru mirno povlačila iz grada.

Iako su imali čvrsto obećanje da će bezbjedno napustiti Tuzlu, srpski vojnici su upali u zamku prevare tadašnje tuzlanske vlasti.

"Tragično je da Tuzla taj krvavi 15. maj slavi kao dan oslobođenja grada. Oslobođenja od čega? Nijedan metak nije ispaljen, ističe jedan od preživjelih učesnika "Tuzlanske kolone" Radojica Ilić koji je tom prilikom teško ranjen.

"Mi smo željeli da odemo svojim kućama, da djeca odu svojim roditeljima, ali ni to nam nisu dozvolili. Napravili su zločin, osakatili, poubijali, iskrvarili. Žalosno je da je sa Bolnice Gradine pucano po koloni", kaže Ilić.

Sinan Alić, advokat Ilije Jurišića jednog od optuženih za ovaj zločin, tvrdi da postoje dokumenti o pripremi JNA za napad na Tuzlu.

"Šta su radile minobacačke baterije na Badrama preko puta kasarne, šta je radila baterija haubica 105 mm postavljena u Trakilovićima? Treba o Brčanskoj malti govoriti argumentima, a ne emocijama. Čitav snimak Brčanske malte je dat Haškom tribunalu", kaže Alić.

"Ali upravo na osnovu tog snimka Haški tribunal je rekao da postoji oznaka "A" za Tuzlansku kolonu i da lica treba da budu procesuirana", istakao je inspektor u Upravi za kriminalistiku MUP-a Republike Srpske Simo Tuševljak.

Prema dosadašnjim saznanjima, u ovom zločinu poginulo je 56, a ranjeno 44 ljudi.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pravda

15.05.2014 03:20

Pa dosta je pogledati zadnji snimak gdje prikazuje izgorjeli kamion i na prikolici neke cijevi od naoruzanja da tu nije bilo zlocina?? Jer pitanje je "Zasto vojska nije stavila ruke u dzepove i napustila Tuzlu". Ko god je sa oruzjem a ne preda se i nije zarobljen on je meta bez kazne ko se preda i polozi oruzje ko bi ubio toga zarobljenika pocinio bi zlocin, i okanite se zavjere da je neko kriv. Krivi su vasa komanda koja nije ni po cijenu zivota mladih vojnika ostaviti oruzje i izaci bez oruzja.

ODGOVORITE
Name

DPS

15.05.2014 06:15

Zalosno je sto su poginuli neduzni kadeti za politiku Mileta Dubajica i njegovih nalogodavaca.

ODGOVORITE