Предизборна кампања у Парламенту БиХ

Дан уочи расписивања општих избора у БиХ у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ пљуште посланичке иницијативе и приједлози закона.

Босна и Херцеговина 14.05.2014 | 18:39
Предизборна кампања у Парламенту БиХ

Посланици се утркују ко ће се боље показати као заштитник националних или економских интереса грађана. Појавиле су се и нове  иницијативе за реконструкцију и онако крњег Савјета министара.

Још се није слегла прашина око смјене министра безбједности Фахрудина Радончича, а његов СББ узвараћа ударац. Траже смјену министра спољних послова Златка Лагумџије, уз образложење да је то захтјев Пленума грађана БиХ.

Опозиција збија редове и подржава захтјев новог члана опозиције, уз опаску да би било ефекасније да су захјев за смјену тражили као тачку дневног реда, а не као иницијативу кроз посланичко питање чиме се процес одлаже на неодређено вријеме.

,,Мислимо да читав Савјет министара треба да оде јер су ови министри најгори у историји БиХ'', сматра Александра Пандуревић посланик СДС-а.

У СДА подсјећају да су они прије више од годину дана тражили смјену Златка Лагумџије јер је он по њиховом мишљењу подстрекач хаоса на политичкој сцени и комплетном бх душтву.

,,Други су га тада сачували на власти. Колеге из СНСД-а су ту иницијативу гурнуле у страну'', напомиње Асим Сарајлић посланик СДА.

Иако парламентарна већина у БиХ фактички не постоји, они који то још нису схватили или нису добро пребројали посланике, не подржавају смјену Златка Лагумџије. Свако има своје разлоге и своје виђење иницијативе.

,,То је бошњачки обрачун за бољу стартну позцију на изборима'', каже Драго Калабић посланик СНСД-а и додаје да његова странка неће подржати захјев за смјену Лагумџије.

,,Нећемо подржати захтјев за смјену јер би тада изгубили парламентарну већину која је и онако само већина на дневним нивоу'', истиче Драган Вранкић - посланик ХДЗ БиХ.

И док су по питању смјене Златка Лагумџије посланици јасно подјељени на опозицију и припаднике владајућег клана, захтјев СББ-а за смјену министра одбране Зекеријаха Осмића, ујединио је бар на кратко српске посланике.

Разлог је образложење захтјева за смјену. У СББ-у сматрају да је недопустиво интонирање химне Републике Српске на церемонији обиљежавања Дана 3. пјешадиског пука Републике Српка Оружаних снага БиХ.

Српско јединство кратко је трајало. Чим су на ред дошле плате званичника свако се повукао у свој ров. СНСД, који је раније одбио приједлог СДС-а за смањење плата, сада није сигуран ни да ли ће подржати властити захтјев којим би се преполовиле плате посланика. Тврде да за то имају оправдан разлог, као и њихов највећи или боље рећи најдражи коалициони партнер ХДЗ БиХ.

,,Савјет министара је рекао да је то не проводив закон а ми не желимо не проводиве законе'', правда се Драго Калабић.

,,Наш став је да све плате у јавном сектору треба смањити, а СНСД предлаже политикантске законе који су писани да не би били усвојени'', оптужује Александра Пандуревић.

,,Системски закони, као што је закон о платама, траже озбиљан приступ, озбиљну анализу стручних тимова који би све израчунали'', сматра Драган Вранкић.

Међу предизборним законима и иницијативама у Парламентарној скупштини  БиХ убједљиво предњачи СДП. Осим двије иницијативе за наводно смањење плата, предложили су и допуне кривичног закона БиХ, измјену Изборног закона те низ закона који никада неће добити подршку српских посланика јер су класичан пренос надлежности као што је формирање министарства пољопривреде на нивоу БиХ и Врховног суда БиХ.

Због чега посланици неколико мјесеци пред изборе, односно пред крај својих мандата, предлажу законе за које знају да неће бити усвојени можда најбоље објашњава изјава једног од њих.

,,Предизборна кампања служи за све па чак и за оно зашта се не могу скупити гласови'', каже Саша Магазиновић посланик СДП-а БиХ.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар