Predizborna kampanja u Parlamentu BiH

Dan uoči raspisivanja opštih izbora u BiH u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH pljušte poslaničke inicijative i prijedlozi zakona.

Bosna i Hercegovina 14.05.2014 | 18:39
Predizborna kampanja u Parlamentu BiH

Poslanici se utrkuju ko će se bolje pokazati kao zaštitnik nacionalnih ili ekonomskih interesa građana. Pojavile su se i nove  inicijative za rekonstrukciju i onako krnjeg Savjeta ministara.

Još se nije slegla prašina oko smjene ministra bezbjednosti Fahrudina Radončiča, a njegov SBB uzvaraća udarac. Traže smjenu ministra spoljnih poslova Zlatka Lagumdžije, uz obrazloženje da je to zahtjev Plenuma građana BiH.

Opozicija zbija redove i podržava zahtjev novog člana opozicije, uz opasku da bi bilo efekasnije da su zahjev za smjenu tražili kao tačku dnevnog reda, a ne kao inicijativu kroz poslaničko pitanje čime se proces odlaže na neodređeno vrijeme.

,,Mislimo da čitav Savjet ministara treba da ode jer su ovi ministri najgori u istoriji BiH'', smatra Aleksandra Pandurević poslanik SDS-a.

U SDA podsjećaju da su oni prije više od godinu dana tražili smjenu Zlatka Lagumdžije jer je on po njihovom mišljenju podstrekač haosa na političkoj sceni i kompletnom bh duštvu.

,,Drugi su ga tada sačuvali na vlasti. Kolege iz SNSD-a su tu inicijativu gurnule u stranu'', napominje Asim Sarajlić poslanik SDA.

Iako parlamentarna većina u BiH faktički ne postoji, oni koji to još nisu shvatili ili nisu dobro prebrojali poslanike, ne podržavaju smjenu Zlatka Lagumdžije. Svako ima svoje razloge i svoje viđenje inicijative.

,,To je bošnjački obračun za bolju startnu pozciju na izborima'', kaže Drago Kalabić poslanik SNSD-a i dodaje da njegova stranka neće podržati zahjev za smjenu Lagumdžije.

,,Nećemo podržati zahtjev za smjenu jer bi tada izgubili parlamentarnu većinu koja je i onako samo većina na dnevnim nivou'', ističe Dragan Vrankić - poslanik HDZ BiH.

I dok su po pitanju smjene Zlatka Lagumdžije poslanici jasno podjeljeni na opoziciju i pripadnike vladajućeg klana, zahtjev SBB-a za smjenu ministra odbrane Zekerijaha Osmića, ujedinio je bar na kratko srpske poslanike.

Razlog je obrazloženje zahtjeva za smjenu. U SBB-u smatraju da je nedopustivo intoniranje himne Republike Srpske na ceremoniji obilježavanja Dana 3. pješadiskog puka Republike Srpka Oružanih snaga BiH.

Srpsko jedinstvo kratko je trajalo. Čim su na red došle plate zvaničnika svako se povukao u svoj rov. SNSD, koji je ranije odbio prijedlog SDS-a za smanjenje plata, sada nije siguran ni da li će podržati vlastiti zahtjev kojim bi se prepolovile plate poslanika. Tvrde da za to imaju opravdan razlog, kao i njihov najveći ili bolje reći najdraži koalicioni partner HDZ BiH.

,,Savjet ministara je rekao da je to ne provodiv zakon a mi ne želimo ne provodive zakone'', pravda se Drago Kalabić.

,,Naš stav je da sve plate u javnom sektoru treba smanjiti, a SNSD predlaže politikantske zakone koji su pisani da ne bi bili usvojeni'', optužuje Aleksandra Pandurević.

,,Sistemski zakoni, kao što je zakon o platama, traže ozbiljan pristup, ozbiljnu analizu stručnih timova koji bi sve izračunali'', smatra Dragan Vrankić.

Među predizbornim zakonima i inicijativama u Parlamentarnoj skupštini  BiH ubjedljivo prednjači SDP. Osim dvije inicijative za navodno smanjenje plata, predložili su i dopune krivičnog zakona BiH, izmjenu Izbornog zakona te niz zakona koji nikada neće dobiti podršku srpskih poslanika jer su klasičan prenos nadležnosti kao što je formiranje ministarstva poljoprivrede na nivou BiH i Vrhovnog suda BiH.

Zbog čega poslanici nekoliko mjeseci pred izbore, odnosno pred kraj svojih mandata, predlažu zakone za koje znaju da neće biti usvojeni možda najbolje objašnjava izjava jednog od njih.

,,Predizborna kampanja služi za sve pa čak i za ono zašta se ne mogu skupiti glasovi'', kaže Saša Magazinović poslanik SDP-a BiH.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar