ЕУ не смије заборавити на Балкан

Европска унија не смије, због кризе у Украјини, заборавити на Балкан, а пажњу заслужује и БиХ, поручио је министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак, отварајући у Братислави међународну конференцију о безбједности "ГЛОБСЕК".

Свијет 14.05.2014 | 18:33
ЕУ не смије заборавити на Балкан

Лајчак је позвао ЕУ да поново размотри своју политику према Русији и Источно партнерство, додавши да то не смије да одвуче пажњу са потреба Балкана.

"У 21. вијеку не можемо да допустимо да без посљедица прође кршење међународног права, прекрајање граница, наметања Устава било преко разних референдума или путем оружја. Украјина треба да буде `будилник` за цијелу Европу", истакао је Лајчак.

Он је упозорио да ЕУ мора дипломатији дати шансу и изразио пуну подршку новом плану ОЕБС-а за деескалацију кризе.

"Нова нестабилност коју је Украјина унијела у сусједство ЕУ и потреба да се поново размотри какве односе ће Унија имати са Русијом, пошто није могуће да се настави бизнис по старом, не смију прогутају сву пажњу ЕУ. Ту је Балкан коме је потребно још пуно, а пажњу заслужује БиХ", рекао је Лајчак.

Он је упозорио да ЕУ због Русије и Украјине не смије да разочара оне земље Источног партнерства које су напредовале ка ЕУ.

Главна тема "ГЛОБСЕК-а" и расправа око 800 учесника из више од 60 земаља ће бити Украјина, иако су у посљедњем тренутку због збивања у домовини учешће отказали премијер Украјине Арсениј Јацењук и кандидат за градоначелника Кијева, један од вођа бивше опозиције Виталиј Кличко.

Присуство све четворице премијера Вишеградске групе и генералног секретара НАТО Андерса фог Расмусена прилика је и за дебату о политици НАТО на његовим источним границама у све нестабилнијем сусједству, преносе медији.

На скупу, између осталих, учествују црногорски премијер Мило Ђукановић и замјеник министра иностраних послова Ана Тришић-Бабић.

Коментари / 0

Оставите коментар