EU ne smije zaboraviti na Balkan

Evropska unija ne smije, zbog krize u Ukrajini, zaboraviti na Balkan, a pažnju zaslužuje i BiH, poručio je ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, otvarajući u Bratislavi međunarodnu konferenciju o bezbjednosti "GLOBSEK".

Svijet 14.05.2014 | 18:33
EU ne smije zaboraviti na Balkan

Lajčak je pozvao EU da ponovo razmotri svoju politiku prema Rusiji i Istočno partnerstvo, dodavši da to ne smije da odvuče pažnju sa potreba Balkana.

"U 21. vijeku ne možemo da dopustimo da bez posljedica prođe kršenje međunarodnog prava, prekrajanje granica, nametanja Ustava bilo preko raznih referenduma ili putem oružja. Ukrajina treba da bude `budilnik` za cijelu Evropu", istakao je Lajčak.

On je upozorio da EU mora diplomatiji dati šansu i izrazio punu podršku novom planu OEBS-a za deeskalaciju krize.

"Nova nestabilnost koju je Ukrajina unijela u susjedstvo EU i potreba da se ponovo razmotri kakve odnose će Unija imati sa Rusijom, pošto nije moguće da se nastavi biznis po starom, ne smiju progutaju svu pažnju EU. Tu je Balkan kome je potrebno još puno, a pažnju zaslužuje BiH", rekao je Lajčak.

On je upozorio da EU zbog Rusije i Ukrajine ne smije da razočara one zemlje Istočnog partnerstva koje su napredovale ka EU.

Glavna tema "GLOBSEK-a" i rasprava oko 800 učesnika iz više od 60 zemalja će biti Ukrajina, iako su u posljednjem trenutku zbog zbivanja u domovini učešće otkazali premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk i kandidat za gradonačelnika Kijeva, jedan od vođa bivše opozicije Vitalij Kličko.

Prisustvo sve četvorice premijera Višegradske grupe i generalnog sekretara NATO Andersa fog Rasmusena prilika je i za debatu o politici NATO na njegovim istočnim granicama u sve nestabilnijem susjedstvu, prenose mediji.

Na skupu, između ostalih, učestvuju crnogorski premijer Milo Đukanović i zamjenik ministra inostranih poslova Ana Trišić-Babić.

Komentari / 0

Ostavite komentar