Поплаве у Источном Сарајеву (ВИДЕО)

Због велике количине падавина, дошло је до поплава и до појаве клизишта у Сарајевско-романијској регији.

Република Српска 15.05.2014 | 11:54
Поплаве у Источном Сарајеву (ВИДЕО)

Једна од најугроженијих општина Сарајевско-романијске регије је Источна Илиџа.

У Касиндолу је дошло до појаве клизишта и угрожено је једно домаћинство. Поред тога, због великих бујичних наноса угрожен је пут Касиндо-Врела, а у појединим насељима ове општине вода је продрла у неколико кућа, због запушености  канала уз магистрални пут. Грађани су очајни због ситуације и због превелике штете која им је начињена поплавама.

Из Комуналне полиције Источна Илиџа сматрају да и поред превентивних мјера које је ова општина предузимала, цјелокупној ситуацији је допринијела немарност грађана.

"Апелујем на грађане зато што у канале који су прављени да би сријечавали овакве ствари бацају смеће и друге врсте отпада који у оваквим временским приликама стварају одређене проблеме. Ми смо одмах
интервенисали и тај смо проблем отклонили", каже начелник Комуналне полиције Стеван Драшковић.

Драшковић додаје да ипак, постоје и други кривци за овај проблем.

"Агенција за воде, односно Водопривреда Републике Српске није одрадила свој дио посла на начин како то треба да се одради и уреди, а знамо да су водотоци ријека у надлежности Водопривреде Републике Српске. Сви послови своде се на локалну заједницу, која би требала да уређује водотоке и све оно што
није у њеној надлежности", напомиње Драшковић.

Велики проблеми и у другим општинама Источног Сарајева.

У општини Пале, у мјесту Рогоушићи излила се ријека Мокрањска Миљацка и угрожено је десетак кућа, док се у мјесту Љубогошта излио поток и заплавио четири до пет кућа. У Источном Новом Сарајеву у насељу Топлик-Тилава поплављено је неколико помоћних објеката, док је у селу Петровићи обрушен дио пута.

Из Републичке управе Цивилне заштите напомињу да су тренутно највеће падавине у Сарајевско-романијској регији.

"Пало је чак више од 70 литара по метру квадратном. Та регија је од Фоче, Сарајева, значајне су падавине и у Невесињу, иду до Вишеграда и Хан Пијеска. Тај талас се сели и према Бијељини, а очекују се повећане падавине и у Крајини", истиче В.Д. директор Републичке управе Цивилне заштите Републике Српске Весељко Елез.

На подручју Источног Сарајева и у наредна 24 сата очекују се обилније падавине и још већи проблеми за домаћинства, због чега из Цивилне заштите поручују на приправност грађана, а да ће надлежни у локалним
заједницама учинити све да се стање због великих количина падавина бар мало ублажи. У наредном периоду Цивилна заштита покушаће набавити и машине за исушивање просторија.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

аxxе

15.05.2014 09:05

Ево вам свима слика ста смо направили од Босне, Насе муслиманско, Насе Српско, Насе Хрватско. А толика смо бједа да нам нема помоци ЗАЛОСНО.

ОДГОВОРИТЕ