Poplave u Istočnom Sarajevu (VIDEO)

Zbog velike količine padavina, došlo je do poplava i do pojave klizišta u Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Republika Srpska 15.05.2014 | 11:54
Poplave u Istočnom Sarajevu (VIDEO)

Jedna od najugroženijih opština Sarajevsko-romanijske regije je Istočna Ilidža.

U Kasindolu je došlo do pojave klizišta i ugroženo je jedno domaćinstvo. Pored toga, zbog velikih bujičnih nanosa ugrožen je put Kasindo-Vrela, a u pojedinim naseljima ove opštine voda je prodrla u nekoliko kuća, zbog zapušenosti  kanala uz magistralni put. Građani su očajni zbog situacije i zbog prevelike štete koja im je načinjena poplavama.

Iz Komunalne policije Istočna Ilidža smatraju da i pored preventivnih mjera koje je ova opština preduzimala, cjelokupnoj situaciji je doprinijela nemarnost građana.

"Apelujem na građane zato što u kanale koji su pravljeni da bi sriječavali ovakve stvari bacaju smeće i druge vrste otpada koji u ovakvim vremenskim prilikama stvaraju određene probleme. Mi smo odmah
intervenisali i taj smo problem otklonili", kaže načelnik Komunalne policije Stevan Drašković.

Drašković dodaje da ipak, postoje i drugi krivci za ovaj problem.

"Agencija za vode, odnosno Vodoprivreda Republike Srpske nije odradila svoj dio posla na način kako to treba da se odradi i uredi, a znamo da su vodotoci rijeka u nadležnosti Vodoprivrede Republike Srpske. Svi poslovi svode se na lokalnu zajednicu, koja bi trebala da uređuje vodotoke i sve ono što
nije u njenoj nadležnosti", napominje Drašković.

Veliki problemi i u drugim opštinama Istočnog Sarajeva.

U opštini Pale, u mjestu Rogoušići izlila se rijeka Mokranjska Miljacka i ugroženo je desetak kuća, dok se u mjestu Ljubogošta izlio potok i zaplavio četiri do pet kuća. U Istočnom Novom Sarajevu u naselju Toplik-Tilava poplavljeno je nekoliko pomoćnih objekata, dok je u selu Petrovići obrušen dio puta.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite napominju da su trenutno najveće padavine u Sarajevsko-romanijskoj regiji.

"Palo je čak više od 70 litara po metru kvadratnom. Ta regija je od Foče, Sarajeva, značajne su padavine i u Nevesinju, idu do Višegrada i Han Pijeska. Taj talas se seli i prema Bijeljini, a očekuju se povećane padavine i u Krajini", ističe V.D. direktor Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Veseljko Elez.

Na području Istočnog Sarajeva i u naredna 24 sata očekuju se obilnije padavine i još veći problemi za domaćinstva, zbog čega iz Civilne zaštite poručuju na pripravnost građana, a da će nadležni u lokalnim
zajednicama učiniti sve da se stanje zbog velikih količina padavina bar malo ublaži. U narednom periodu Civilna zaštita pokušaće nabaviti i mašine za isušivanje prostorija.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

axxe

15.05.2014 09:05

Evo vam svima slika sta smo napravili od Bosne, Nase muslimansko, Nase Srpsko, Nase Hrvatsko. A tolika smo bjeda da nam nema pomoci ZALOSNO.

ODGOVORITE