Десет особа ухапшено због кријумчарења људи

Десет особа ухапшено је у заједничкој акцији мађарске и српске полиције. Ухапшени су чланови организоване криминалне групе осумњичени за кријумчарење људи.

Србија 14.05.2014 | 11:56
Десет особа ухапшено због кријумчарења људи

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић прецизирао је да су десеторо ухапшених осумњичени да су од јануара ове године прокријумчарили више од 100 илегалних миграната, преноси РТС.

Стефановић је на конференцији за новинаре у Новом Саду истакао да је ова акција планирана веома дуго и да је обављена у сарадњи са Националним истражним бироом из Мађарске и са Тужилаштвом за организовани криминал Републике Србије.

"Кријумчарење миграната организована група је радила на тај начин што је у одређеним камповима у Грчкој ступала у контакт са одређеним људима, а онда илегалне мигранте пребацивала на територију Србије, па у Мађарску одакле су одређеним каналима транспротовани у државе ЕУ", рекао је Стефановић.

Илегални мигранти били су углавном из Палестине, Сирије и Авганистана.

Овом криминалном групом руководио је Т.В, рекао је Стефановић, додајући да је највећи број чланова те групе из Новог Сада и Суботице.

Ова криминална група је по једном мигранту наплаћивала од 1.000 па и више евра, док су други у том ланцу наплаћивали од 50 до 100 евра по особи. Мигранти су транпортовани најчешће на територије Италије и Аустрије.

Према Стефановићевим речима, ова акција је добра прилика да полиција на делу покаже да добро сарађује са полицијама у региону.

Поред тога, како је рекао Стефановић, акција је добра и за сузбијање кријумчарења људи, које умањује углед српске полиције и Србије у ЕУ.

МУП је саопштио да су полицијски службеници Управе криминалистичке полиције ухапсили 10 особа, по налогу Тужилаштва за организовани криминал у Београду, у сарадњи са Управом граничне полиције, полицијским службеницима подручниих полицијских управа у Суботици, Новом Саду, Београду, Кикинди и Сомбору, у паралелној полицијској истрази вођеној са Националним истражним бироом Мађарске, након вишемесечне размене оперативних података и доказа.

Како је наведено у саопштењу, ухапшени су В.Т. (1987), С.М (1988), С.Н. (1986), М.С. (1992), Т.М. (1992) Т.С. (1990) и Г.А. (1976) сви из Суботице, као и Б.Г. (1982) из Кањиже, К.В. (1961) из Богојева (Оџаци) Б.Д. (1976), држављанин Републике Хрватске, из Осијека.

У сарадњи са полицијским службеницима Мађарске, до сада је три пута пресечен ланац кријумчарења људи, који је водио кроз Мађарску и том приликом је спречено да 49 ирегуларних миграната буду пребачени у неку од земаља западне Европе, а најчешће у Аустрију и Италију, саопштио је МУП.

Коментари / 0

Оставите коментар