Deset osoba uhapšeno zbog krijumčarenja ljudi

Deset osoba uhapšeno je u zajedničkoj akciji mađarske i srpske policije. Uhapšeni su članovi organizovane kriminalne grupe osumnjičeni za krijumčarenje ljudi.

Srbija 14.05.2014 | 11:56
Deset osoba uhapšeno zbog krijumčarenja ljudi

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović precizirao je da su desetoro uhapšenih osumnjičeni da su od januara ove godine prokrijumčarili više od 100 ilegalnih migranata, prenosi RTS.

Stefanović je na konferenciji za novinare u Novom Sadu istakao da je ova akcija planirana veoma dugo i da je obavljena u saradnji sa Nacionalnim istražnim biroom iz Mađarske i sa Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije.

"Krijumčarenje migranata organizovana grupa je radila na taj način što je u određenim kampovima u Grčkoj stupala u kontakt sa određenim ljudima, a onda ilegalne migrante prebacivala na teritoriju Srbije, pa u Mađarsku odakle su određenim kanalima transprotovani u države EU", rekao je Stefanović.

Ilegalni migranti bili su uglavnom iz Palestine, Sirije i Avganistana.

Ovom kriminalnom grupom rukovodio je T.V, rekao je Stefanović, dodajući da je najveći broj članova te grupe iz Novog Sada i Subotice.

Ova kriminalna grupa je po jednom migrantu naplaćivala od 1.000 pa i više evra, dok su drugi u tom lancu naplaćivali od 50 do 100 evra po osobi. Migranti su tranportovani najčešće na teritorije Italije i Austrije.

Prema Stefanovićevim rečima, ova akcija je dobra prilika da policija na delu pokaže da dobro sarađuje sa policijama u regionu.

Pored toga, kako je rekao Stefanović, akcija je dobra i za suzbijanje krijumčarenja ljudi, koje umanjuje ugled srpske policije i Srbije u EU.

MUP je saopštio da su policijski službenici Uprave kriminalističke policije uhapsili 10 osoba, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, u saradnji sa Upravom granične policije, policijskim službenicima područniih policijskih uprava u Subotici, Novom Sadu, Beogradu, Kikindi i Somboru, u paralelnoj policijskoj istrazi vođenoj sa Nacionalnim istražnim biroom Mađarske, nakon višemesečne razmene operativnih podataka i dokaza.

Kako je navedeno u saopštenju, uhapšeni su V.T. (1987), S.M (1988), S.N. (1986), M.S. (1992), T.M. (1992) T.S. (1990) i G.A. (1976) svi iz Subotice, kao i B.G. (1982) iz Kanjiže, K.V. (1961) iz Bogojeva (Odžaci) B.D. (1976), državljanin Republike Hrvatske, iz Osijeka.

U saradnji sa policijskim službenicima Mađarske, do sada je tri puta presečen lanac krijumčarenja ljudi, koji je vodio kroz Mađarsku i tom prilikom je sprečeno da 49 iregularnih migranata budu prebačeni u neku od zemalja zapadne Evrope, a najčešće u Austriju i Italiju, saopštio je MUP.

Komentari / 0

Ostavite komentar