Единбуршка "Срца" у 2. лиги!

Четвороструки шампион Шкотске током постајања имао је бројне успоне, али и падове који ће га, нажалост ове сезоне коштати пласмана у нижи ранг.

Фудбал 14.05.2014 | 10:21
Единбуршка "Срца" у 2. лиги!

Избацивање Глазгов Ренџерса у четврту лигу због нагомиланог пореског дуга и проглашавања стечаја није превише утицало на промену климе у шкотском фудбалу, већ је само олакшало Селтику пут ка две нове шампионске титуле. Остали тимови некако су остали на истом одстојању, па ће се сачекати још годину дана да се екипа са Ајброкса врати у Премијершип и поново запрети Келтима. Поједини клубови, који су имали прилично снажан утицај у историји тамошњег фудбала, не само да нису напредовали, већ су додатно потонули, а један од њих је и четвороструки шампион Хартс, који ће следеће сезоне наступати у Чемпионшипу.

Најстарији престонички клуб основан је давне 1874. године и то од стране групе пријатеља из плесног клуба Хартс, али је занимљиво да званични дан оснивања никада није забележен. Први капитен у историји клуба, Том Пурдије, тврдио је да је Хартс основан годину дана раније, али то није прихваћено. Такође, прича се је да је пун назив клуба прузет од градског затвора Хеарт оф Мидлотхиан срушеног још 1817. Ипак, оно што је далеко важније јесте чињеница да је Хартс још 1875. постао пуноправни члан Фудбалског савеза Шкотске, чиме су популарна Срца стекла право да се надмећу у националном купу и крену у поход на трофеје.

Ово такмичење екипа из Единбурга је освајала чак у осам наврата, први пут још давне 1891. године, три године пре прве шампионске титуле. Чињеница да је у витринама Тајнкасл стадиона до краја 19. века стајало већ четири велика трофеја, само додатно говори о величини клуба из насеља Горџи у западном делу престонице. Хартс је у досадашњој историји поред четири освојене шампионске титуле чак 14 пута сезону завршавао на другом мести и у 17 наврата је био трећи. Овај клуб је изградио једно од најстаријих ривалстава у свету фудбала са градским противником Хибернијаном. Они су се први пут састали на Божић 1875. године када је Хартс славио са 1:0, а до сада је одиграно чак 615 дербија.

Последњи шампионски трофеј Срца су освојила у сезони 1959/1960, предвођена легендарним играчем, али и тренером клуба Томијем Вокером. У његовој ери Хартс је два пута био први и четири пута освајач Лига купа, поставивши успут многе рекорде који су на снази и данас. Крај педесетих и почетак шездесетих година прошлог века сматра се једним од последњих успешних периода у 140 година дугој истори клуба, пошто је онај наредни, уједно и последњи стигао тек доласком руско-литванског мултимилонера Владимира Романова.

Такозвана „Романов револуција“ отпочела је 2004. године, када је Крис Робинсон пристао да прода свој удео у клубу (19,6 посто). Током 2005. Романов је успео да повећа већински удео на чак 82 процента. Клуб је у сезони 2005/2006. успео да се нађе између Селтика и Ренџерса на крају сезоне, 2006. и 2012. је освојио шкотски куп, али су дуговања нарасла до 25.000.000 фунти. Романов је напустио клуб, а Хартс отишао у стечајни поступак. Управо због тога Срца су ову сезону кренула са огромним минусом од 15 бодова и у наредној сезони ћемо их гледати у друголигашком друштву. У наредном периоду остаје да се види да ли је то најлошији могући сценарио који може да задеси екипу са Тајнкасла.

Коментари / 0

Оставите коментар