Edinburška "Srca" u 2. ligi!

Četvorostruki šampion Škotske tokom postajanja imao je brojne uspone, ali i padove koji će ga, nažalost ove sezone koštati plasmana u niži rang.

Fudbal 14.05.2014 | 10:21
Edinburška "Srca" u 2. ligi!

Izbacivanje Glazgov Rendžersa u četvrtu ligu zbog nagomilanog poreskog duga i proglašavanja stečaja nije previše uticalo na promenu klime u škotskom fudbalu, već je samo olakšalo Seltiku put ka dve nove šampionske titule. Ostali timovi nekako su ostali na istom odstojanju, pa će se sačekati još godinu dana da se ekipa sa Ajbroksa vrati u Premijeršip i ponovo zapreti Keltima. Pojedini klubovi, koji su imali prilično snažan uticaj u istoriji tamošnjeg fudbala, ne samo da nisu napredovali, već su dodatno potonuli, a jedan od njih je i četvorostruki šampion Harts, koji će sledeće sezone nastupati u Čempionšipu.

Najstariji prestonički klub osnovan je davne 1874. godine i to od strane grupe prijatelja iz plesnog kluba Harts, ali je zanimljivo da zvanični dan osnivanja nikada nije zabeležen. Prvi kapiten u istoriji kluba, Tom Purdije, tvrdio je da je Harts osnovan godinu dana ranije, ali to nije prihvaćeno. Takođe, priča se je da je pun naziv kluba pruzet od gradskog zatvora Heart of Midlothian srušenog još 1817. Ipak, ono što je daleko važnije jeste činjenica da je Harts još 1875. postao punopravni član Fudbalskog saveza Škotske, čime su popularna Srca stekla pravo da se nadmeću u nacionalnom kupu i krenu u pohod na trofeje.

Ovo takmičenje ekipa iz Edinburga je osvajala čak u osam navrata, prvi put još davne 1891. godine, tri godine pre prve šampionske titule. Činjenica da je u vitrinama Tajnkasl stadiona do kraja 19. veka stajalo već četiri velika trofeja, samo dodatno govori o veličini kluba iz naselja Gordži u zapadnom delu prestonice. Harts je u dosadašnjoj istoriji pored četiri osvojene šampionske titule čak 14 puta sezonu završavao na drugom mesti i u 17 navrata je bio treći. Ovaj klub je izgradio jedno od najstarijih rivalstava u svetu fudbala sa gradskim protivnikom Hibernijanom. Oni su se prvi put sastali na Božić 1875. godine kada je Harts slavio sa 1:0, a do sada je odigrano čak 615 derbija.

Poslednji šampionski trofej Srca su osvojila u sezoni 1959/1960, predvođena legendarnim igračem, ali i trenerom kluba Tomijem Vokerom. U njegovoj eri Harts je dva puta bio prvi i četiri puta osvajač Liga kupa, postavivši usput mnoge rekorde koji su na snazi i danas. Kraj pedesetih i početak šezdesetih godina prošlog veka smatra se jednim od poslednjih uspešnih perioda u 140 godina dugoj istori kluba, pošto je onaj naredni, ujedno i poslednji stigao tek dolaskom rusko-litvanskog multimilonera Vladimira Romanova.

Takozvana „Romanov revolucija“ otpočela je 2004. godine, kada je Kris Robinson pristao da proda svoj udeo u klubu (19,6 posto). Tokom 2005. Romanov je uspeo da poveća većinski udeo na čak 82 procenta. Klub je u sezoni 2005/2006. uspeo da se nađe između Seltika i Rendžersa na kraju sezone, 2006. i 2012. je osvojio škotski kup, ali su dugovanja narasla do 25.000.000 funti. Romanov je napustio klub, a Harts otišao u stečajni postupak. Upravo zbog toga Srca su ovu sezonu krenula sa ogromnim minusom od 15 bodova i u narednoj sezoni ćemo ih gledati u drugoligaškom društvu. U narednom periodu ostaje da se vidi da li je to najlošiji mogući scenario koji može da zadesi ekipu sa Tajnkasla.

Komentari / 0

Ostavite komentar