Пронађена Колумбова "Санта Марија"!

Скоро пет вијекова након што се водећи брод у експедицији Кристофера Колумба "Санта Марија" насукао на Карибима, археолози сматрају да су пронашли давно изгубљене остатке и то на дну код сјеверне обале Хаитија.

Свијет 14.05.2014 | 10:23
Пронађена Колумбова "Санта Марија"!

Брод "Санта Марија" изграђен је у другом дијелу 15. вијека у Баскији. Колумбо је "Санта Марију" изнајмио са још два брода, "Пинтом" и "Нињом", и њима се у августу 1492. године отиснуо са шпанске обале у потрази за западним путем до Азије.

Два мјесеца послије допловио је до Бахама и открио Нови свијет.

"Санта Марија" је био највећи и командни брод експедиције. На католички Божић 1492. године у олуји је ударио у гребен сјеверно од обале Хаитија.

"Сви географски, подводно топографски и археолошко докази снажно сугеришу да је пронађена олупина давно изгубљеног чувеног брода `Санта Марије", рекао је лидер експедиције и један од најбољих америчких подводних археолога Бери Клифорд, пише британски "Индипендент".

Према његовим ријечима, Влада Хаитија много им је помогла и они настављају да заједнички раде на детаљном археолошком ископавању олупине.

"Обавјестили смо Владу Хаитија о нашем открићу и унапријед се радујемо сарадњи са колегама из те земље како би осигурали да локација буде заштићена и очувана, јер су предмети са тог брода промјенили свијет.

Увјерен сам да ће ископавање брода са дна дати прве детаље поморске археолошке доказе о открићу Америке", нагласио је Клифорд.

Он је додао да ће, уколико ископавање протекне у најбољем реду, и у зависности од очуваних остатака, бити могуће да се са дна извуку преостали дијелови брода, конзервирају и потом трајно изложе у музеју на Хаитију.

До сада је Клифордов тим извео само "ненападна истраживања" локације, мјерења и фотографисања.

Идентификацију олупине "Санта Марије" омогућила су и одвојена открића других археолога 2003. године, којима је сугерисана локација водећег Колумбовог брода. Уз помоћ нових информација, Клифорд је могао да користи податке из Колумбовог дневника ради откривања могуће локације олупине.

Мјесто на којем се налази олупина подудара се са историјским знањем о подводној топографији повезаној са губитком "Санта Марије". Локалне струје, такође се подударају са познатим историјским подацима о нестанку брода.

Користећи поморске магнетометре, сонарску опрему и рониоце, Клифордов тим је у протеклих неколико година истражио више од 400 аномалија на морском дну код сјеверне обале Хаитија и сузио потрагу за "Санта Маријом" на малу област у којој је и пронађена олупина.

Поновним испитивањем фотографских доказа које су 2003. године снимили Клифорд и његов син Брендон, такође су обезбјеђени докази да је олупина из Колумбове ере, укључујући и рану врсту топа за који се зна да је био на "Санта Марији".

Када су се Клифорд и његов тим почетком мјесеца вратили на локацију, намјеравали су да идентификују топ и друге предмете фотографисане 2003. године. Међутим, украдени су сви видљиве предмети, који су од кључне важности за коначну анализу, укључујући и топ.

Водећи амерички поморски археолог, професор Чарлс Бикер са Универзитета "Индијана", који је са Клифордом био током недавне експедиције на Хаитију и такође је вршио подводне визуелне процијене, наводи да на фотографијама из 2003. године и током недавних "зарона" постоје окази да је олупина заиста "Санта Марија".

Потрагу за олупином подржала је и америчка телевизијска мрежа "Хистори", која је обезбједила ексклузивна права за продукцију великог телевизијског програма о овој теми.

Коментари / 0

Оставите коментар