Pronađena Kolumbova "Santa Marija"!

Skoro pet vijekova nakon što se vodeći brod u ekspediciji Kristofera Kolumba "Santa Marija" nasukao na Karibima, arheolozi smatraju da su pronašli davno izgubljene ostatke i to na dnu kod sjeverne obale Haitija.

Svijet 14.05.2014 | 10:23
Pronađena Kolumbova "Santa Marija"!

Brod "Santa Marija" izgrađen je u drugom dijelu 15. vijeka u Baskiji. Kolumbo je "Santa Mariju" iznajmio sa još dva broda, "Pintom" i "Ninjom", i njima se u avgustu 1492. godine otisnuo sa španske obale u potrazi za zapadnim putem do Azije.

Dva mjeseca poslije doplovio je do Bahama i otkrio Novi svijet.

"Santa Marija" je bio najveći i komandni brod ekspedicije. Na katolički Božić 1492. godine u oluji je udario u greben sjeverno od obale Haitija.

"Svi geografski, podvodno topografski i arheološko dokazi snažno sugerišu da je pronađena olupina davno izgubljenog čuvenog broda `Santa Marije", rekao je lider ekspedicije i jedan od najboljih američkih podvodnih arheologa Beri Kliford, piše britanski "Indipendent".

Prema njegovim riječima, Vlada Haitija mnogo im je pomogla i oni nastavljaju da zajednički rade na detaljnom arheološkom iskopavanju olupine.

"Obavjestili smo Vladu Haitija o našem otkriću i unaprijed se radujemo saradnji sa kolegama iz te zemlje kako bi osigurali da lokacija bude zaštićena i očuvana, jer su predmeti sa tog broda promjenili svijet.

Uvjeren sam da će iskopavanje broda sa dna dati prve detalje pomorske arheološke dokaze o otkriću Amerike", naglasio je Kliford.

On je dodao da će, ukoliko iskopavanje protekne u najboljem redu, i u zavisnosti od očuvanih ostataka, biti moguće da se sa dna izvuku preostali dijelovi broda, konzerviraju i potom trajno izlože u muzeju na Haitiju.

Do sada je Klifordov tim izveo samo "nenapadna istraživanja" lokacije, mjerenja i fotografisanja.

Identifikaciju olupine "Santa Marije" omogućila su i odvojena otkrića drugih arheologa 2003. godine, kojima je sugerisana lokacija vodećeg Kolumbovog broda. Uz pomoć novih informacija, Kliford je mogao da koristi podatke iz Kolumbovog dnevnika radi otkrivanja moguće lokacije olupine.

Mjesto na kojem se nalazi olupina podudara se sa istorijskim znanjem o podvodnoj topografiji povezanoj sa gubitkom "Santa Marije". Lokalne struje, takođe se podudaraju sa poznatim istorijskim podacima o nestanku broda.

Koristeći pomorske magnetometre, sonarsku opremu i ronioce, Klifordov tim je u proteklih nekoliko godina istražio više od 400 anomalija na morskom dnu kod sjeverne obale Haitija i suzio potragu za "Santa Marijom" na malu oblast u kojoj je i pronađena olupina.

Ponovnim ispitivanjem fotografskih dokaza koje su 2003. godine snimili Kliford i njegov sin Brendon, takođe su obezbjeđeni dokazi da je olupina iz Kolumbove ere, uključujući i ranu vrstu topa za koji se zna da je bio na "Santa Mariji".

Kada su se Kliford i njegov tim početkom mjeseca vratili na lokaciju, namjeravali su da identifikuju top i druge predmete fotografisane 2003. godine. Međutim, ukradeni su svi vidljive predmeti, koji su od ključne važnosti za konačnu analizu, uključujući i top.

Vodeći američki pomorski arheolog, profesor Čarls Biker sa Univerziteta "Indijana", koji je sa Klifordom bio tokom nedavne ekspedicije na Haitiju i takođe je vršio podvodne vizuelne procijene, navodi da na fotografijama iz 2003. godine i tokom nedavnih "zarona" postoje okazi da je olupina zaista "Santa Marija".

Potragu za olupinom podržala je i američka televizijska mreža "Histori", koja je obezbjedila ekskluzivna prava za produkciju velikog televizijskog programa o ovoj temi.

Komentari / 0

Ostavite komentar