Јутарњи о Шимунићу и - За дом.....

Веома занимљиви детаљи из документа ФИФА, у којем се образлаже казна фудбалеру за покличе: "За дом - спремни!"

Фудбал 14.05.2014 | 09:47
Јутарњи о Шимунићу и - За дом.....

Он је заурлао: "За дом!", они одговарали: "Спремни!", ФИФА то све снимила, казнила га са десет утакмица суспензије, он се уз помоћ адвоката и ХНС жалио, они га глатко одбили.
"За дом, спремни!" је чист усташки поклич, сматрају у ФИФА и Јосип Шимунић је јако добро знао шта ради прошлог новембра на "Максимиру" када је узео микрофон после елиминације Исланда у баражу за Мундијал и позвао навијаче да се "веселе".

Хрватски "Јутарњи лист" дошао је до ФИФА докумената у којима је запечаћена каријера усташки настројеног фудбалера и где се наводи због чега је добио тако оштру казну.

"У одговору ФИФА, који ексклузивно објављујемо, цитирају се повијесне књиге о усташком режиму, сецира се поздрав 'За дом - спремни', наводе се слични поздрави попут 'Сиег Хеил', успоређују се спорташи који су већ кажњени због расизма, као и пресуде хрватских судова о величању усташтва, а реферирају се и на угледну интернетску енциклопедију Британницу", наводи аутор текста на "Јутарњем" и констатује:

"А, ако некоме није јасно што тај поздрав значи, ФИФА се на неки начин чак и спрда па каже: Како се данас схваћа тај поздрав, довољно је угуглати 'За дом - спремни' и бит ће вам све јасно".

"Одвјетници Јосипа Шимунића, браћа Давор и Златко Пртењача, ипак нису успјели срушити одлуку ФИФА, унаточ труду да докажу како су поздрав 'За дом - спремни' усташе злоупотријебили, а како Шимунићева намјера није била никога дискриминирати", наводи се у тексту и додаје:

"ФИФА је ту, очито, имала јаче аргументе. За свједока су звали повјесничара Божу Репу са Свеучилишта у Љубљани, а одустали су од контроверзног Баррyја Литуцхyја, асистента повијести на Медгар Еварс Цоллегеу у Неw Yорку, који је био свједок обране на суђењу Слободану Милошевићу. У одговору на жалбу написали су да његова изјава није узета као доказ. Зато је словенски повјесничар рекао како је 'око 30 тисућа Жидова, једнак број Рома и око 335 тисућа Срба убијено у вријеме усташког режима'".

Између осталог, у образложењу одлуке пише:

"Евидентно је да су усташе успоставили терористички режим који је био одговоран за масовна убојства појединих скупина".

Адвокати су играли на карту да се "За дом" не може повезати само са усташким режимом, али им је и то пало.

"Жалитељи кажу да је службени поздрав у НДХ био 'За поглавника и дом - спремни', а да је Шимунић само поздравио са 'За дом'. Међутим, ми сматрамо да се поздрав 'За дом - спремни' повезује с усташама и да је, између осталог, био и њихов службени поздрав'", одговарају у ФИФА, а преноси "Јутарњи".

У тексту пише и...

"Ту цитирају повјесничаре који кажу да се средином травња 1941. израз 'За дом - спремни' почео јављати на службеним документима НДХ. Чак је и Анте Павелић 21. травња 1941., обраћајући се народу на Тргу светог Марка у Загребу, поздравио 'За дом', а гомила му је узвратила 'Спремни'. На дан оснутка НДХ хрватски радио објавио је декларацију, а задњи пасус завршава ријечима 'Бог и Хрвати! За дом спремни!'", пише у одговору на жалбу.

"Шимунић је дискриминирао све оне који су страдали у вријеме усташког режима.Фифина правила кажу да се неће толерирати такво понашање", закључено је на крају документа.

Коментари / 0

Оставите коментар